Medicină fetală – screening

Despre screening

Consultațiile de screening se utilizează pentru depistarea anomaliilor cromozomiale/ congenitale și a sarcinii cu risc crescut. Acestea au ca scop identificarea unui grup restrâns de femei gravide care prezintă un risc crescut pentru o serie de probleme legate de sarcină (anomalii fetale sau stări patologice materne induse de sarcină). Acest risc este estimat individual pentru fiecare gravidă, pe baza unui algoritm științific – Fetal Medicine Foundation London.

În mod obișnuit, se recomandă trei examinări de screening pentru toate gravidele (indiferent de vârstă, rasă, patologie asociată):

  • În primul trimestru (la 11-13 săptămâni)
  • În trimestrul al doilea (la 20-22 săptămâni)
  • În trimestrul al treilea (la 32-34 săptămâni)

Consultațiile de screening la Spital Première

Screeningul pentru estimarea riscului de anomalii cromozomiale (Sindrom Down, Patau, Edwards etc.)

  • Nuchal scan – efectuat în trimestrul 1, între 11-14 săptămâni de sarcină. Are performanța cea mai bună: rată de detecție de 92% și 3% rezultate fals pozitive în cazul sindromului Down.
  • Genetic scan împreună cu triplu test – efectuat în trimestrul 2, între 16-20 săptămâni de sarcină. Acesta este a doua opțiune, în cazul în care nu s-a efectuat screeningul de prim trimestru.
  • Testul Panorama – recunoscut ca fiind cel mai cuprinzător și precis test prenatal de screening non-invaziv (NIPT), care analizează în mod specific polimorfismele uninucleotidice (SNP) pentru a determina riscul prezenței tulburărilor genetice la făt, începând cu săptămâna a 9-a de sarcină. Testul se adresează pacientelor de orice vârstă, care au cel puțin 9 săptămâni de sarcină; pacientelor cu vârstă ridicată și pacientelor cu pierderi de sarcină în antecedente. Vezi toate detaliile despre testul Panorama.

Screeningul ecografic al anomaliilor fetale (morfologie fetală)

Acesta are ca scop evaluarea ecografică cât mai completă a anatomiei fetale, cu scopul de a depista elemente de morfologie fetală care se abat de la normal (aspect și/sau dimensiuni) și care se corelează frecvent cu o serie de malformații congenitale ale fătului.

Screeningul ecografic al anomaliilor fetale se efectuează la fiecare examinare de screening:

  • La 12 săptămâni – nuchal scan – depistarea anomaliilor fetale severe: anencefalie, defecte de tub neural, anomalii cardiace, anomalii ale peretelui abdominal, anomalii renourinare, anomalii ale membrelor etc.
  • Cu ocazia screeningului de trimestru 2 (la 20-22 săptămâni) – anomaly scan – care este cea mai importantă evaluare a anatomiei fetale.
  • La 32 de săptămâni – cu ocazia evaluării wellbeing-ului fetal – când este posibilă depistarea unor anomalii cerebrale, cardiovasculare, renale etc. evolutive, care nu au fost evidente în trimestrul 2.

Depistarea sarcinilor cu risc crescut

Cu ocazia examinărilor de screening, pe lângă cele expuse mai sus, se realizează și depistarea și managementul sarcinilor cu risc crescut pentru: preeclampsie (hipertensiune indusă de sarcină), naștere prematură, diabet gestațional, restricție de creștere fetală intrauterină, sarcini gemelare/ multiple monochorionice etc.

Pentru mai multe detalii despre screening, vă invităm să accesați medicinafetala.ro.

PROGRAMĂRI

Vezi aici modalitățile prin care ne poți contacta →

TARIFE

Află aici detalii despre tarifele Spital Première →

SERVICII PROMOȚIONALE

Află aici detalii despre reduceri și pachete promoționale →

PLATA ÎN RATE

Achită serviciile medicale în rate fără dobândă →