Examinarea DEXA – Osteodensitometria2018-10-02T12:03:16+00:00

Ce este DEXA (Osteodensitometria) și cum se realizează această investigație

Osteodensitometria (DEXA) este metoda de determinare a densității osoase de la nivelul mai multor segmente (sistem osos sau în zonele cele mai predispuse fracturilor osteoporotice – col femural, coloană vertebrală și antebraț).

Pentru a se realiza investigația DEXA, este necesar să se folosească radiația X. Dar pacientul nu trebuie să se îngrijoreze, căci aceasta nu îi va afecta în niciun fel sănătatea. Examinarea durează 5-7 minute și permite atât calculul riscului de demineralizare osoasă în timp, cât și evaluarea răspunsului la tratament.

Astfel că, în urma investigației DEXA va fi posibil să se determine densitatea și rezistența osoasă. Acest lucru este realizat prin măsurarea gradului de absorbție a radiației emise RX și dispersia acesteia pe segmentul examinat.

DEXA Spital Premiere

Când este recomandată examinarea DEXA

Orice femeie intrată la menopauză ar trebui să cunoască stadiul demineralizării osoase dar nu numai… Stadiul demineralizării osoase este important de cunoscut și în perioada imediat următoare nașterii sau în cazul pacienților cu diverse afecțiuni endocrinologice sau ortopedice.
Această metodă de examinare este atraumatică și a ajuns să fie folosită intensiv în diagnosticul osteoporozei.

Despre investigația DEXA există anumite lucruri pe care pacientul trebuie să le cunoască:

  • Pacientul nu va trebui să realizeze o pregătire prealabilă specifică, dar în cazul în care a efectuat o examinare cu Bariu va trebui să aștepte minimum 3 zile pentru a i se permite să își facă o astfel de examinare,
  • Acestuia îi este permis să își urmeze conduita fizică și alimentară zilnică fără restricții înainte de această examinare.
  • Deși această investigație implică folosirea unei surse de radiații X, este un lucru știut că acestea nu vor afecta sănătatea pacientului, dacă medicul specialist stabilește acest lucru.

Detalii despre investigația DEXA

DEXA nu durează mult, pacientul trebuie să acorde doar 5-7 minute acestei investigații. Mai mult decât atât, aceasta este atraumatică pentru pacient.

Pentru ca rezultatele să fie cât mai corecte, pacientul va fi rugat să stea perfect întins pe masa aparatului în timp ce se realizează examinarea. În timpul examinării se va folosi un braț mobil de scanare, dar care nu va atinge pacientul în niciun moment al examinării. Pacientului nu îi este permis să poarte bijuterii metalice în timpul examinării, iar în unele cazuri acesta va purta un halat pentru consultație.

DEXA se realizează în cadrul Policlinicii Première, la recomandarea medicului.

Această investigație se realizează foarte rapid, fără a simți vreo durere, de către o echipă bine pregătită, cu o vastă experiență. Veți primi rezultatele în cel mai scurt timp cu putință, pentru ca medicul să vă poată prescrie un tratament adecvat, dacă va fi cazul.

IMPORTANT: începând cu 1 octombrie 2018, investigația DEXA este gratuită la recomandarea unui medic din echipa Première.

Pentru detalii și programări, contactați-ne la:
0356 900 / receptie@spitalpremiere.ro
Timișoara, Calea Aradului 113

PROGRAMĂRI

Vezi aici modalitățile prin care ne poți contacta →

TARIFE

Află aici detalii despre tarifele Spital Première →

PLATA ÎN RATE FĂRĂ DOBÂNDĂ

Achită serviciile medicale în rate fără dobândă →