Despre nefrologie

Nefrologie – cu ce se ocupă și care sunt simptomele
Nefrologia este una din ramurile medicinei interne care se ocupă cu diagnosticarea, tratarea și prevenirea afecțiunilor nonchirurgicale ale tractului urinar (rinichi, uretere, vezică urinară, uretră), precum și a afecțiunilor secundare ale rinichiului din cadrul unor boli sistemice, cum ar fi diabetul zaharat tip 1 si tip 2, hipertensiunea arterială, în special formele greu controlabile medicamentos, vasculite sistemice, colagenoze sistemice.

Cazurile în care ar trebui să apelați la medicul nefrolog

Pentru sănătatea dvs. este important să apelați la serviciile unui medic specialist în nefrologie dacă vă aflați într-una din situațiile enumerate mai jos, fie că sunteți îndrumat către evaluarea nefrologică de către medicul de familie sau un medic de altă specializare, fie că vă prezentați din proprie inițiativă.

  • Litiaza rinichiului și a căilor urinare – presupune formarea unor pietre (calculi) cu localizare la orice nivel (rinichi, uretere, vezică urinară), putând fi depistați la un examen ecografic de către medicul nefrolog. Pentru a putea alege cea mai bună conduită terapeutică (spre exemplu: litotritie prin undă de șoc, nefrolitotomie percutanată sau alte tehnici chirurgicale), pacientul este îndrumat către medicul urolog, litiaza reno-uretero-vezicală fiind apanajul acestei specialități.
  • Infecții urinare, de novo sau recurente, înalte (pielonefrite) sau joase (cistite) – pacienții care prezintă o senzație de arsură, usturime, disconfort, durere cu orice intensitate în timpul sau la începutul/ finalul micțiunii propriu-zise, precum și orice modificare de aspect a urinei.
  • Pacient hipertensiv greu controlabil medicamentos – pentru acei bolnavi la care tratamentul medicamentos indicat de medicul cardiolog este respectat cu strictete, precum si dieta alimentara de asemenea (in aceste situatii, se ridica suspiciunea unei cauze secundare renale);
  • Insuficiența renală acută (denumirea actuală: injurie renală acută) – manifestată prin pierderea rapidă a funcției renale, cu modificarea volumului urinar, stare generală de rău, modificarea analizelor de laborator care arată funcționarea rinichiului (creatinina serica; uree serica; ionograma serica-Na, K; ex.sumar de urină).
  • Insuficiența renală cronică (denumirea actuală: boala cronică de rinichi) – fie un medic a detectat modificari progresive și de durată ale analizelor de laborator care arată funcționarea rinichiului (creatinina serica, uree serica, acid uric seric, ex. sumar de urină), fie sunteți un pacient cu istoric îndelungat de hipertensiune arterială sau alte boli ale inimii, sau/ și suferind de diabet zaharat complicat, fie sunteți în evidența unui medic urolog cu litiază reno-ureterală cu multiple episoade de acutizare sau suprainfectare bacteriană.
  • Hematurie – presupune prezența sângelui în urină, fie doar câteva urme discrete-striuri de sânge, fie cheaguri sau orice alte forme de prezentare. Este foarte important a se diferenția o hematurie reală de posibila colorare a urinii prin diverse substanțe colorante din alimentație sau de prezența accidentală a sângelui în urină pe perioada menstruației.
  • Proteinurie – prezența de proteine în sumarul de urină sau la evaluarea cantitativă pe un interval de 24 ore; dintre acestea, mare semnificație clinică și diagnostică o are albumina urinară.

Pentru optimizarea modului de desfășurare a consultației, este de preferat să aduceți documente medicale (bilete de ieșire din spital, scrisori medicale relevante pentru afecțiunile de care suferiți, analize de laborator, rezultatele investigațiilor imagistice – CT, RMN etc.) atât de dată recentă, cât și din istoricul medical al ultimilor ani.

Modalități și tehnici de diagnostic

Nefrologia a cunoscut în ultimii zeci de ani un trend evolutiv ascendent, cu perfecționarea modalităților și tehnicilor de diagnostic, printre care amintim:

  • Ecografia reno-uretero-vezicală – atât modulul clasic de imagistică, cât și vizualizarea în modulul Doppler arterial și venos.
  • Puncția-biopsie renală urmată de analiza morfopatologică a fragmentului biopsiat prin cele mai moderne tehnici de laborator.
  • Metode complementare de inaltă rezoluție imagistică, cum ar fi computer tomografia renală și a căilor urinare și/ sau rezonanța magnetică nucleară.

Medici

Dr. Cristian BĂLGRĂDEAN – Medic Specialist Nefrologie

PROGRAMĂRI

Vezi aici modalitățile prin care ne poți contacta →

TARIFE

Află aici detalii despre tarifele Spital Première →

SERVICII PROMOȚIONALE

Află aici detalii despre reduceri și pachete promoționale →

PLATA ÎN RATE

Achită serviciile medicale în rate fără dobândă →