Despre gastroenterologie

Gastroenterologie – informații generale și simptome
Gastroenterologia este partea medicinei care se ocupă cu diagnosticarea, tratarea și prevenirea afecțiunilor tractului digestiv (esofagul, stomacul, duodenul, intestinul subțire, colonul, ficatul și căile biliare, pancreasul).

Această disciplină a urmat în ultimii ani un trend evolutiv ascendent, cu apariția pe de o parte a unor modalități noi și spectaculoase de evaluare și investigare a pacienților, cum ar fi gastroscopia, colonoscopia, dar și videocapsula (capsula endoscopică), colonoscopia virtuală (colonoscopia CT) și, pe de altă parte, cu posibilitatea din ce în ce mai reală de a efectua o medicină preventivă.

Pentru sănătatea dumneavoastră și a celor dragi este important să apelați la medicul gastroenterolog atunci când aveți unul sau mai multe dintre simptomele: senzație de arsuri pe esofag, greață, gust acru/ amar, vărsături, dureri abdominale, tulburări ale tranzitului intestinal (constipație sau diaree), balonare, oboseală, sau vi s-a spus că probele de ficat sunt modificate.

Ce este gastroscopia

Gastroscopia reprezintă o examinare care permite o vizualizare directă a mucoasei tractului digestiv superior (esofag, stomac și duoden), cu ajutorul gastroscopului (un instrument flexibil prevăzut cu o cameră video și sursă de lumină).

Astfel, se pot diagnostica în stadii inițiale leziunile de la nivelul tubului digestiv superior (înainte ca pacientul să prezinte simptome), se pot preleva biopsii pentru examinarea ulterioară la microscop și se pot efectua proceduri terapeutice minim invazive (extragerea polipilor, oprirea hemoragiilor digestive, extragerea de corpi străini).

Depistarea timpurie a cancerului și a altor afecțiuni oferă cele mai mari șanse de vindecare, de aceea endoscopia digestivă superioară este una dintre cele mai importante investigații din sfera gastroenterologiei.

În ce constă examenul gastroscopic
Se administrează Lidocaina spray la nivelul cavității bucale pentru a obține o anestezie locală faringiană.
Pacientul este culcat pe partea stangă cu mâna stangă sub cap și i se fixează între incisivi o piesă bucală pentru a preveni lezarea endoscopului.
Medicul introduce endoscopul în cavitatea bucală și examinează mucoasa esofagiană, gastrică și duodenală.
Manevra se efectuează în regim ambulator, recuperarea durează 30 de minute.

Pregătirea pentru endoscopia digestivă superioară
Pentru reușita endoscopiei, este necesar ca pacientul să nu mănânce și nici să nu bea lichide cu 7-8 ore înainte de investigație (pentru ca stomacul să nu conțină resturi alimentare).

Medicul v-a recomandat o gastroscopie. De ce?
Gastroscopia este recomandată pacienților care:

 • prezintă anemie, pierdere în greutate sau alte fenomene digestive fară o cauză aparentă;
 • au fost diagnosticați în trecut cu o afecțiune cu localizare digestivă (de exemplu ulcer);
 • au antecedente în familie de ulcer gastric sau cancer cu localizare digestivă;
 • suferă de o afecțiune cronică hepatică (ex: hepatită virală – pentru evaluarea prezenței varicelor esofagiene) și/sau consumă excesiv alcool.

Despre colonoscopie

Colonoscopia reprezintă o metodă care permite evaluarea în timp real a mucoasei colonului (a intestinului gros). Ca și endoscopia tubului digestiv superior, colonoscopia are scop atât diagnostic, cât și terapeutic, de exemplu biopsia, polipectomia, hemostaza leziunilor sângerânde, mucosectomia, dilatațiile stenozelor, inserția de stenturi în obstrucțiile critice cu ocluzie intestinală etc.

Rata de diagnostic a leziunilor la colonoscopie este de peste 95 %. Totodată, prin colonoscopie se efectuează și screening-ul (prevenirea) cancerului colo-rectal (prin identificarea precoce a polipilor și efectuarea polipectomiei).

În acest sens, pentru confortul pacienților se asigură sedoanalgezie de către anesteziști, astfel încât durerea în timpul manevrei se reduce, iar pacientul este relaxat.

Medicul v-a recomandat o colonoscopie. De ce?

 • prezența sângelui în materiile fecale;
 • tulburari de tranzit intestinal persistente (constipație, diaree și mai ales alternanța între constipație și diaree);
 • dureri abdominale de cauză neprecizată, mai ales la persoanele peste 45 ani;
 • istoric familial de cancere colonice sau de tub digestiv;
 • istoric familial de polipi colonici;
 • screening pentru cancer colorectal (la 3-5 ani după vârsta de 50 de ani);
 • screening al recurenței la pacienții cu cancer colorectal operat;
 • monitorizarea bolilor inflamatorii intestinale (de exemplu boala Crohn).

Siguranța pacientului

Sterilizarea aparaturii
La reprocesarea (sterilizarea) aparaturii de endoscopie și a accesoriilor (pense de biopsie, anse de polipectomie) sunt respectate protocoalele și substanțele recomandate de Organizația Mondială de Endoscopie Digestivă și de producători.

Monitorizarea pacienților pe durata investigațiilor
Pentru siguranța pacienților la Spitalul Première, aceștia sunt monitorizați prin electrocardiogramă, tensiune arterială și pulsoximetrie și saturația sângelui în oxigen.

Sedoanalgezia
Este sigură și fără efecte adverse (pacientul este examinat și evaluat înainte de anestezie de către medicul anestezist).
Durata de acțiune a acestui tip de sedoanalgezie este scurtă, administrarea medicației se face pe branulă, iar pacientul nu necesită asistarea respiratorie prin intubare.
După manevrele care au necesitat sedare, pacientul rămâne în salonul de recuperare 30-60 de minute, după care nu poate conduce autoturismul.

Echipa medicală

Dr. Adriana TUDORA – Medic Primar Gastroenterologie și Medicină Internă
Dr. Felix BENDE – Medic Specialist Gastroenterologie
Dr. Vora PRATEEK – Medic Specialist Gastroenterologie

PROGRAMĂRI

Vezi aici modalitățile prin care ne poți contacta →

TARIFE

Află aici detalii despre tarifele Spital Première →

SERVICII PROMOȚIONALE

Află aici detalii despre reduceri și pachete promoționale →

PLATA ÎN RATE

Achită serviciile medicale în rate fără dobândă →