Despre Terapia – Medicina Durerii

Introducere: Terapia Durerii versus Medicina Durerii

Între Terapia Durerii și Medicina Durerii există diferențe importante. Terapia Durerii derivă din anestezia și îngrijirea post operatorie a durerii acute și a împrumutat o serie de tehnici de anestezie regională. Multe centre chirurgicale au anexată departamentului de Anestezie și Reanimare și o sectie de Terapie a Durerii Acute care rezolvă durerile acute post-operatorii și post-traumatice imediate.

Durerea este însă un fenomen complex, cu mult mai mult decât durerea acută deoarece există mai multe tipuri de durere care se pot croniciza și se pot agrava transformându-se în dureri patologice – dificil de tratat și care sunt frecvent refractare la medicația antalgică obișnuită. Durerea rezistentă la tratament necesită un consult în cadrul unui serviciu specializat de medicină a durerii.

Medicina Durerii se ocupă de toate aspectele fenomenului dureros acut sau cronic inclusiv de diagnostic, tratament și recuperare funcțională. De studiul durerii se ocupă Societatea Internațională de Studiu al Durerii (IASP), fiind de aproape jumatate de secol cea mai prestigiosă organizație profesională în acest domeniu. Disciplina medicală care abordează și tratează durerea sub toate manifestarile ei este cunoscută cu numele de “Pain Management” în SUA sau “Pain Medicine” (Medicina Durerii) în Europa occidentală.

Spitalul Première își propune să ofere servicii complete de tratament al durerii și deschide un serviciu de Medicină a Durerii în Policlinică. Consultațiile sunt oferite de dr. Marius SINTEAN, doctor în științe medicale, medic primar Anestezie – Terapie Intensivă și competență în Terapia Durerii. Dr. Marius SINTEAN, cu 5 ani experiență în SUA, s-a format în supraspecializarea de Management al Durerii la prestigioasa Cleveland Clinic și recent (2016) a beneficiat de un fellowship în Medicina Durerii, de la Societetea Europeană de Durere (EFIC) în Anglia.

 

PATOLOGIA DURERII și BOLILE ASOCIATE

De ce nu toate durerile sunt la fel?

Durerea este bine cunoscută oricărui individ și are un rol de apărare și protecție împotriva unei agresiuni sau leziuni. Această durere este firească/ normală și favorizează refacerea țesuturilor și organelor. Dispariția durerii de multe ori semnaleză și vindecarea organismului.

Sunt situații în care o boală, un traumatism sau o operație nu se vindecă în timp util și favorizează apariția de complicații care agravează evoluția acestor boli. Stimuli dureroși de intensitate mare sau persistența unei stări inflamatorii incomplet vindecate induc, prin fenomenul de hipersensibilizare și neuroplasticitate, transformarea durerii obișnuite într-un sindrom dureros cronic – durere patologică, refractară la tratamentele uzuale. Un exemplu în acest sens, bine cunoscut de toată lumea, este faptul că sportivii și culturiștii dezvoltă cu timpul o hipertrofie și o crestere a masei musculare care să-i ajute să facă față eforturilor. Asemănător se întâmplă și în cazul structurilor nervoase când fenomenul de “hipertrofiere neuronală” se numește neuroplasticitate, care întreține hipersensibilizarea sistemului nervos și durerea anormală ca manifestare și severitate. Prin definiție, o durere care persistă mai mult de 3 luni este o durere cronică.

Semnificativă este și zestrea ereditară a pacientului. Verigi slabe din lanțul ADN-ului genetic se moștenesc și își spun cuvântul în manifestările, complicațiile și severitatea durerii. Influența multifactorială genetică este asemănătoare cu cea din alte boli ereditare cum ar fi diabetul zaharat, astmul bronșic, obezitatea, hipertensiunea arterială sau cardiopatia ischemică.

Medicina Durerii oferă proceduri diagnostice și tratamente de specialitate pentru pacienții cu următoarele patologii:

 • Afecțiuni neurologice: cefalee cronică, migrenă, nevralgii – nervi cranieni, intercostali și periferici, Zona Zoster, durere neuropatică etc.
 • Afecțiuni degenerative ale coloanei: spondilodiscartroză, spondiloză cervicală/lombară, lombosciatică, hernie de disc etc.
 • Afecțiuni osteo-musculare: osteoartroză, gonartroză, coxartroză, periartrită scapulo-humerală, bursite, tendinite, fibromialgie, cauzalgie etc.
 • Afecțiuni oncologice: nevralgii și neuropatii secundare cancerului, sindroamelor paraneoplazice, chimioterapiei și radioterapiei
 • Dureri cronice postoperatorii: CRPS – sindrom dureros complex regional, cicatrici postoperatorii dureroase, membru fantomă etc.
 • Dureri de etiopatogenie complexă

 

PRINCIPIILE MANAGEMENTULUI DURERII:

 1. Identificarea mecanismelor generatoare de hipersensibilitate dureroasă prin blocaje nervoase diagnostice.
 2. Tratamentul se administrează într-o formulă personalizată, care să adreseze atât cauza cât și mecanismele de întreținere a durerii.
 3. Terapia intervențională este specifică și se integrează într-o abordare multimodală.

(Adesea este necesară selecția judicioasă și combinarea eficientă a mai multor modalități terapeutice: farmacologică, intervențională, chirurgicală, neuromodulare, kinetoterapie, psihologie, nutriție și “life style”, medicina alternativă și acupunctură.)

Specifice specialității sunt procedurile minim-invazive de diagnostic si tratament al mecanismelor de perpetuare a durerii. Majoritatea acestor intervenții se fac sub control ecografic sau radiologic.

Arsenalul terapeutic include:

 • Blocuri nervi periferici și spinali
 • Infiltrații nervoase regionale (și articulare)
 • Blocaje chimice (botox, ketamine, lidocaină și capsaicină)
 • Simpatectomie (sistem nervos vegetativ)
 • Neuroliza intrarahidiană
 • Neuroablație
 • Neuromodulare
 • Implanturi (pompe intrarahidiene, neurostimulatoare periferice sau ale măduvei spinării)

PROGRAMĂRI

Vezi aici modalitățile prin care ne poți contacta →

TARIFE

Află aici detalii despre tarifele Spital Première →

SERVICII PROMOȚIONALE

Află aici detalii despre reduceri și pachete promoționale →

PLATA ÎN RATE

Achită serviciile medicale în rate fără dobândă →