Chirurgie generală

Beneficiind de tehnologie performantă, de ultimă generație, de personal medical ultracalificat și, în ansamblu, de o echipă de profesioniști, Première oferă servicii de chirurgie generală la cele mai înalte standarde. Pe lângă calitatea ridicată, ireproșabilă a actului medical, Première oferă condiții de spitalizare de top, asigurând pacienților săi, pre și post operator, cele mai bune condiții, siguranță și confort.

Echipa formată din chirurgi, medici anesteziști și asistente se află la dispoziția tuturor celor care necesită intervenții atât de mică și mare chirurgie, cât și de chirurgie de excelență. De asemenea, în cadrul clinicii sunt oferite și servicii specifice de ambulatoriu.

Intervențiile de mică chirurgie sunt cele care pot fi realizate în ambulator, sub anestezie locală, cu instrumentar steril, în conformitate cu normele sanitare în vigoare. Sunt realizate excizii de chisturi sebacee, mici lipoame, nevi, veruci vulgare sau mici tumorete cutanate.

Chisturi sebacee
Sunt chisturi comune, necanceroase, situate sub piele, având aspectul unei umflături. Sunt localizate în mod frecvent pe scalp, față, trunchi sau organe genitale, dar pot apărea la nivelul oricărei suprafețe tegumentare. Cauzele apariției sunt reprezentate de astuparea cu cheratina din piele a canalului de evacuare al glandei sebacee. Acumularea de sebum crește treptat în dimensiuni, având un aspect inestetic și nu numai.
Excizia chistului se realizează printr-o incizie de mici dimensiuni, urmată de eliminarea conținutului și pereților acestuia. Cicatricea rămasă în urma intervenției este permanentă, însă foarte estetică.

Lipoame mici
În general de mici dimensiuni, lipoamele sunt tumori benigne compuse din țesut gras. Acestea au aspectul unor umflături moi, difuze, mobile sub piele, nefiind dureroase. Cel mai adesea apar pe trunchi, coapse și antebrațe, și în general acolo unde există grăsime.
Înlăturarea chirurgicală a lipoamelor se realizează complet. Intervenția – realizată sub anestezie locală – constă în înlăturarea tumorii și suturarea tegumentului. În cazul lipoamelor de dimensiuni mari (peste 10 cm) se poate practica excizia folosind și o ușoară anestezie generală.

Nevi
Nevii (alunițele) sunt aglomerări de celule pigmentare benigne sub formă de pete și/sau excrescențe de culoare brun-maro. Pot fi prezenți pe piele de la naștere (nevi congenitali) sau pot apărea pe parcursul vieții, stimulați de expunerea la soare. Nevii congenitali cu diametrul mai mare de 2 cm care prezintă activitate au indicație de excizie. Aceasta se realizează sub anestezie, în funcție de tipul, localizarea și mărimea nevului. Se excizează excrescența împreună cu marginile de siguranță. La final se realizează sutura fir cu fir, continuu sau intradermică, tehnică pe care o alege chirurgul în funcție de particularitățile cazului. Peste sutură se aplică un pansament special. Piesa excizată se recomandă a fi examinată din punct de vedere histopatologic, ca măsură de precauție.

Veruci vulgare
Verucile vulgare (negii) sunt formațiuni rotunde sau ovale, de culoarea pielii sau gălbui, de consistență dură, care pot apărea pe palme sau tălpi. Pot fi unice sau multiple, grupate în aceeași zonă sau răspândite pe corp. Verucile de mici dimensiuni pot fi înlăturate prin tratamente locale specifice, însă pentru cele cu diametrul mai mare de 4 mm se impune extirparea chirurgicală, procedură care are cea mai bună rată de succes. În cadrul acesteia, medicul va realiza anestezie locală și va elimina veruca. Vindecarea este rapidă, completă, fără cicatrici.

Tumorete cutanate mici
Mici excrescențe, tumoretele sunt formațiuni benigne localizate de obicei în jurul gâtului, ochilor sau în axile. Sunt niște proeminențe mici, medii sau mari, al căror mod de îndepărtare este ales în funcție de dimensiunile lor. Pentru cele medii și mari se practică excizia chirurgicală, sub anestezie locală, procedură simplă care durează doar câteva minute.

Intervențiile de mare chirurgie sunt intervenții cu grade de complexitate și dificultate mică sau medie, care se realizează sub anestezie generală, fie clasic, fie laparoscopic.

1. Grad mic de dificultate

Apendicectomia laparoscopică
Apendicita reprezintă inflamația apendicelui, în care, ocazional, se pot acumula bacterii și poate fi prezentă infecția. Neîndepărtat chirurgical, un apendice infectat se poate fisura ori rupe, infecția răspândindu-se în cavitatea abdominală și determinând peritonita. Aceasta din urmă necesită tratament de urgență, fiind amenințătoare de viață. Îndepărtarea apendicelui se poate face clasic, prin incizie, sau laparoscopic. Avantajele procedurii laparoscopice sunt perioada de spitalizare mai redusă, durerea postoperatorie mult diminuată, recuperarea mai rapidă și, nu în ultimul rând, un rezultat estetic net superior. Intervenția se realizează prin inserarea laparoscopului printr-o foarte mică incizie și extirparea apendicelui prin alte două mici incizii abdominale.

Hernia inghinală
Exteriorizarea unui organ intraabdominal, imediat sub tegument prin orificiul herniar (punct slab al peretelui abdominal) poartă numele de hernie. Aceasta poate deveni dureroasă ca urmare a apariției complicațiilor (încarcerarea, blocarea și în ultimă instanță strangularea conținutului herniar). În această etapă hernia este o urgență chirurgicală. Este însă de preferat ca rezolvarea chirurgicală a herniei să fie făcută timpuriu, programat, înainte de apariția complicațiilor.
Abordul chirurgical clasic, deschis, practicat în clinica noastră, presupune o incizie de 5-6 cm în regiunea inghinală. După rezolvarea herniei, peretele abdominal este întărit fie printr-o sutură realizată la nivel muscular și aponevrotic, fie prin fixarea unui grefon sintetic (plasă) pe care organismul îl incorporează și fibrozează, conferind peretelui abdominal o structură solidă. Intervenția durează circa o oră, nu necesită drenaj, iar pacientul este total recuperat în 3-4 săptămâni, putându-și relua activitatea normală. În perioada de recuperare nu este necesară spitalizarea, dar este obligatorie evitarea efortului fizic.

Varice
Chirurgia venelor varicoase, efectuată sub anestezie, presupune legarea, închiderea și eliminarea lor. Inciziile prin care se realizează intervenția sunt mici (câțiva milimetri), dispuse pe traseul venelor. Suturarea inciziilor se face cu fire subțiri, care după 5-7 zile sunt îndepărtate. În acest interval de timp pacientul va purta un pansament special care va menține o presiune constantă asupra gambelor, pentru a preveni staza venoasă și a favoriza vindecarea. Postoperator nu apare disconfort, sau, dacă apare, este nesemnificativ. Pacientul poate pleca ”pe picioarele lui” după 24 de ore de la intervenție, cu acordul medicului.

2. Grad mediu de dificultate

Colecistectomia (laparoscopic)
Colecistectomia laparoscopică reprezintă îndepărtarea veziculei biliare (colecist sau, popular, fiere) prin patru mici incizii, dintre care două sunt sub un centimetru și celelalte două puțin peste un centimetru. Avantajele acestei metode sunt durerea postoperatorie mult redusă comparativ cu cea din intervenția clasică, durata scurtă a spitalizării (maximum 3 zile) și posibilitatea reluării activităților obișnuite după 10-18 zile. De subliniat faptul că, în cazul în care vezicula biliară este afectată de prezența calculilor, aceștia pot fi eliminați laparoscopic indiferent de mărimea lor.

Hernia inghinală (laparoscopic)
Intervenția laparoscopică asupra herniei inghinale prezintă o serie de avantaje vizavi de abordul clasic, avantaje legate atât de recuperarea postoperatorie cât și de aspectul estetic. În plus, riscul de complicații este mult diminuat, la fel și cel de recidivă. Intervenția se efectuează sub anestezie generală, gesturile chirurgicale realizându-se sub supravegherea unei camere video introdusă în abdomen printr-o incizie efectuată la nivel ombilical. Prin alte două mici incizii se vor introduce instrumentele cu ajutorul cărora se intervine intraoperator.

Histerectomia (laparoscopică)
Histerectomia laparoscopică este o intervenție minim invazivă cu multiple avantaje față de histerectomia abdominală clasică. Timpul de desfășurare al intervenției este redus la jumătate față de abordul clasic, pierderea de sânge este aproape nulă, durerea minimă, iar rata complicațiilor și perioada de spitalizare, foarte reduse. Chirurgul folosește o cameră video tubulară și niște instrumente foarte subțiri pentru a îndepărta uterul, acestea fiind introduse, la nivelul abdomenului, prin puncte de acces de 5-10 mm. În concluzie, cicatricile vor fi minime. După o histerectomie laparoscopică pacienta își poate relua activitatea în cel mult 3 zile.

Așa cum o spune și numele, chirurgia de excelență reprezintă cea mai înaltă treaptă a acestei specialități, în care complexitatea intervențiilor are un grad ridicat. În clinica noastră sunt efectuate și astfel de intervenții de top – atât clasic cât și laparoscopic – care vizează patologia oncologică și bariatrică.

Obezitate (gastric sleeve)
Gastric sleeve (micșorarea de stomac) este o procedură care induce pierderea în greutate prin limitarea consumului de alimente, ca urmare a reducerii volumului stomacului cu 75%. Candidații la acest tip de intervenție sunt persoanele obeze, cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 40, sau mai mare de 35 dar cu afecțiuni asociate obezității (diabet de tip II, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, hipercolesterolemie, artrită severă, astm sau sindrom de apnee în somn).
Intervenția se realizează laparoscopic, sub anestezie generală, având cel mai bun raport risc/beneficiu și rezultate comparabile cu un by-pass gastric, dar fără potențialele complicații ale acestuia. Procedura este unică, nefiind necesare ajustări ulterioare. Durata spitalizării post-operatorii este de 2-3 zile, iar perioada de recuperare de cel mult o lună. După gastric sleeve pacientul va avea un apetit mult redus iar cantitățile de alimente consumate vor fi foarte mici, fără a-și impune acest lucru. Urmare este o scădere ponderală sigură și semnificativă.

Cancer colo-rectal (laparoscopic)
Tratamentul chirurgical în cancerul colo-rectal are ca scop rezecția segmentului colonic afectat în limite de sigranță oncologică (la distanță de tumoră).Toți bolnavii cu cancer colo-rectal sunt eligibili pentru abordul laparoscopic, mai puțin cazurile de neoplazie avansată (stadiul IV) care dispun de un protocol specific de tratament. Tehnicile chirurgicale laparoscopice pot fi adaptate oricărei localizări a tumorii colonice. Rezecția segmentului colonic afectat se realizează după aceleași principii oncologice din chirurgia deschisă dar cu acuratețe mai mare datorită imaginii magnificate, ceea ce permite o disecție mai elaborată a formațiunii tumorale și a grupelor ganglionare. Spitalizarea este redusă, pacientul putând fi externat dupa 3-7 zile, în funcție de complexitatea cazului și evoluția postoperatorie.

Cancer de col uterin (histerectomie radicală laparoscopică)
Histerectomia este intervenția de îndepărtare sub anestezie generală a uterului împreună cu anexele, a parametrelor, a treimii superioare a vaginului împreună cu paracolpiul, a ganglionilor limfatici cuprinși între artera iliacă externă și cea internă și a ganglionilor limfatici din fosa obturatorie. Histerectomia laparoscopică este tehnica ideală în stadiile incipiente ale cancerului de col uterin. Procedura constă în câteva mici incizii pentru introducerea trocarelor (tuburile prin care sunt manevrate atât camera video, cât și instrumentarul). Avantajele acestui tip de intervenție constau în reducerea pierderilor de sânge și a infecțiilor de perete abdominal, precum și a perioadei de spitalizare. De asemenea, recuperarea postoperatorie este mai rapidă: 2-3 zile de spitalizare și o perioadă de recuperare de cel mult trei săptămâni.

Cancer mamar (mastectomie clasică)
Mastectomiile se realizează în stadiile 0, I și II ale cancerului mamar, doar acestea fiind stadii operabile. Pentru stadiile III și IV intervenția chirurgicală – dacă este tehnic posibilă – poate avea loc după efectuarea tratamentelor oncologice (chimioterapie, hormonoterapie, terapii biologice). Imposibilitatea tehnică operatorie se referă la acele cazuri în care tumora a invadat peretele toracic și/sau ganglionii metastatici sunt fixați la structurile axilare.
În funcție de indicația oncologică, mastectomia poate fi radicală (cu excizia în bloc a sânului, a muşchilor pectorali și a întregului ţesut limfogrăsos de sub braț), radical modificată (îndepărtarea sânului dar cu păstrarea mușchilor pectorali și extirparea primelor două etaje ganglionare din totalul de trei), simplă (excizia exclusivă a sânului, fără ganglionii axilari) sau excizie sectorială mamară asociată cu îndepărtarea ganglionilor axilari.

Clinica noastră oferă pacienților și servicii în regim ambulatoriu. Astfel, se pot efectua consultații, intervenții de mică chirurgie, tratamente și pansamente. Condițiile, aparatura, instrumentarul și consumabilele respectă în totalitate standardele europene. O echipă de profesioniști, cu vastă experiență, vă stă la dispoziție permanent, pentru că sănătatea dumneavoastră este preocuparea noastră.

Echipa medicală

Dr. Daniela BARJICA – Medic Primar Chirurgie generală
Dr. Adrian CĂRĂBINEANU – Medic Specialist Chirurgie generală
Dr. Amadeus-Emanuel DOBRESCU – Medic Primar Chirurgie generală
Prof. Dr. Ciprian DUȚĂ – Medic Primar Chirurgie generală
Prof. Dr. Mihai Edmond IONAC – Medic Primar Chirurgie vasculară / Medic Primar Chirurgie generală
Dr. George Mihai NODIȚI – Medic Specialist Chirurgie generală
Conf. Dr. Stelian PANTEA – Medic Primar Chirurgie generală
Dr. Abdullah SALIM – Medic Specialist Chirurgie generală
Dr. Octavian SIMON – Medic Primar Chirurgie generală
Dr. Cristian TARȚA – Medic Primar Chirurgie generală
Dr. Gabriel VERDEȘ – Medic Specialist Chirurgie generală

Listă prețuri spitalizare CHIRURGIE GENERALĂ – cu MSS incluse

PROGRAMĂRI

Vezi aici modalitățile prin care ne poți contacta →

TARIFE

Află aici detalii despre tarifele Spital Première →

SERVICII PROMOȚIONALE

Află aici detalii despre reduceri și pachete promoționale →

PLATA ÎN RATE

Achită serviciile medicale în rate fără dobândă →