Ce este endometrioza?

Endometrioza este o afecțiune datorată prezenței de țesut glandular endometrial în afara cavității uterine (mai frecvent la nivel pelvin), fiind o boală inflamatorie cronică, estrogen dependentă, asociată cu dureri pelvine cronice și infertilitate.
Cauze incriminate: hormonale, imune, genetice, factori de mediu, factori anatomici.
Factori de risc: nuliparitatea, vârsta, rasa, indicele de masă corporală, abuz de alcool și țigări.

Câte femei sunt afectate de endometrioză?

– endometrioza afectează aproximativ 10-20% din femeile hormonal active, cu vârste între 20-40 ani;
– 26% -50% din pacientele cu endometrioză sunt infertile.

Care sunt simptomele endometriozei?

– dureri cronice pelvine, dismenoree (durere menstruală);
– tulburări ale menstruației;
– dispareunie (dureri în timpul contactului sexual);
– infertilitate (poate fi datorată: disfuncțiilor endocrine și ovulatorii, problemelor de implantare, distorsiunii anatomiei pelvine prin prezența aderențelor și fibrozei de la nivel pelvin);
– tulburări digestive ce se pot accentua/apărea în timpul menstruației (constipație/diaree, rectoragie, greață, vărsaturi, balonare);
– tulburări urinare (jena/durere la urinare, urină cu sânge);
– dureri inghinale, sciatalgie;
– dureri scapulare-predominant drt;
– fibromialgie, sindrom de oboseală cronică, boli autoimune.

Care sunt investigațiile prin care se depistează endometrioza?

În prima fază, pentru stabilirea diagnosticului este necesară o analiză a simptomelor, care se va face pe baza unei discuții între pacientă și medicul ginecolog, care va recomanda pe urmă investigațiile necesare. Printre aceste investigații efectuate de medicul ginecolog se numără: consultul ginecologic și ecografia transvaginală.

În faza următoare, este posibil ca medicul ginecolog să recomande investigații complementare ecografiei, pentru diagnosticarea, cartografierea și stadializarea cu acuratețe a formei de endometrioză.

Care sunt examinările efectuate complementar ecografiei?

a. Examinarea IRM (RMN) cu instilare de gel intravaginal și intrarectal

  • Imagistica prin Rezonanță Magnetică poate fi recomandată în urma: anamnezei, examenului clinic ecografic, toate realizate de un medic ginecolog cu experiență patologia endometriozică;
  • Ecografia corect realizată de un medic cu experiență în acest domeniu prezintă un aport informațional de până la 60-70%, pe când examinarea IRM pelvis cu protocol dedicat endometriozei prezintă aport informațional de 100%.
  • Examinarea este neinvazivă, neiradiană, nedureroasă, multiplanară;
  • Realizează diagnosticarea, cartografierea și stadializarea cu acuratețe a tuturor formelor de endometrioză;
  • Diagnosticul corect și bilanțul precis preterapeutic/ preoperator sunt cruciale în managementul cazului fiecărei paciente;
  • Pe baza informațiilor furnizate de examenul IRM, în cazul necesității unei intervenții chirurgicale, medicul își va forma echipa multidisciplinară (urolog în cazul afectării vezicii urinare și a ureterelor, chirurg generalist în cazul afectării colonului).

b. Examinarea Hidro-Colono-CT
Se efectuează complementar examinării IRM, în cazurile în care trebuie examinat colonul la nivelul tuturor segmentelor, respectiv pentru a evalua gradul infiltrării și stenozei în cazul in care este afectat colonul.
Hidro Colo CT-ul scanează etajul abdomino-pelvin, oferind informații suplimentare examinării IRM:

  • evidențiază leziunile situate superior de rect și joncțiunea recto-sigmoidiană, ajută la stadializarea corectă și precisă a leziunilor deja evidențiate la examinarea IRM (lungimea afectării colonului, gradul de stenoză – în funcție de aceste date, chirugul putând să își pregătească tehnica operatorie: rezecție totală de colon sau doar shaving).
  • include scanarea aparatului excretor, prin evidențierea ureterelor și posibilele afectări ale acestora.

Pentru realizarea acestor două investigații complementare ecografiei, este necesară o aparatură de înaltă performanță, personal specializat în efectuarea examinărilor, iar analizarea imaginilor obținute trebuie realizată de un medic radio-imagist supraspecializat și instruit în detectarea leziunilor endometriozice.

De aceea, pacientele care apelează la serviciile noastre, vor găsi aici o echipă instruită în detectarea leziunilor endometriozice, care are la dispoziție aparatura necesară pentru diagnosticarea, cartografierea și stadializarea cu acuratețe a formei de endometrioză.

Medic:
Dr. Denisa TIȘEA – Medic Primar Radiologie – Imagistică medicală

Pentru mai multe detalii despre serviciile oferite în cadrul Policlinicii Première, în centrul de imagistică, vă invităm să ne contactați la:
Tel: 0730 930 382 / 0725 123 933
E-mail: imagistica@spitalpremiere.ro
Adresă: Timișoara, Calea Aradului nr. 113