Fibroamele uterine – miomectomia pe cale laparoscopica.

Fibroamele, de asemenea, cunoscute sub numele de leiomiome, sunt tumori benigne care provin din tesutul uterin. Simptomele şi opţiunile de tratament sunt afectate de mărimea, numărul, localizarea leiomiomului. Incidenţa fibromului uterin nu este cunoscuta. Deoarece fibroamele sunt foarte comune şi de cele mai multe ori ele nu determina simptome suparatoare, ramanand nediagnosticate. Cu toate acestea, unele studii raportează leiomiome la mai mult de 50% din femeile cu varsta de 50 de ani. În timp ce majoritatea femeilor sunt asimptomatice, 1 din 4 femei acuza simptome destul de severe pentru care necesita tratament. Pacientele simptomatice pot prezenta sangerari abundente, sângerări neregulate, perioade menstruale dureroase, precum si presiune pelvina si mictiuni frecvente datorate unui uter mărit. De obicei, femeile aflate in premenopauza sunt cele care caută tratament. Acest lucru se datorează faptului că atunci când se instaleaza menopauza, iar secretia de estrogen scade, de obicei, fibroame isi reduc volumul iar sângerări anormale se reduc semnificativ.

În cazul în care opţiunile de mai sus sunt prea conservatoare, contraindicate, sau nedorite, atunci interventia chirurgicală este recomandată.

Pentru pacientele cu fibroame, care doresc să isi păstreze potenţialul lor fertil (doresc să aibă copii), miomectomia este o opţiune posibilă. Miomectomia este o procedura chirurgicala prin care se indepartează tumorile fibroase din uter. În acest caz inciziile făcute la nivelul peretelui uterin, sunt suturate, iar uterul este lăsat intact. După o astfel de interventie, de obicei, daca pacienta rămane gravida, se recomandă nasterea prin operatie cezariană .

Există o varietate de moduri prin care această procedură poate fi efectuată. Metoda de abordare depinde de numărul, localizarea şi dimensiunea fibroamelor, precum şi de nivelulul de calificare a medicului chirurg.

Miomectomia histeroscopica implica introducerea unui histeroscop în uter prin canalul vaginal şi eliminarea fibroamelor submucoase mici.

O miomectomie abdominală presupune efectuarea unei incizii in peretele abdominal şi eliminarea fibroamelor prin aceasta incizie. Acesta tehnica este pretabilă pentru fibroamele intramurale si subseroase, în special fibroame de mari dimensiuni.

Pacientele necesita o spitalizare de 3-4 zile.

One Comment
  1. Reply
    Suciu Maria

    Buna ziua ! As dori sa ma informati va rog daca un uter polifibromatos cu fibrom de 9 cm ,prin operatie de miomectomie uterul poate fi salvat .Am 36 de ani ,necasatorita si sufar si de tiroida autoimuna Hasimoto .Puteti va rog sa ma indrumati ? Va multumesc mult !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Medici de garda noiembrie 2017