Când este indicată turbinotomia

Turbinotomia este indicată în:
– Obstrucția nazală de diverse cauze: rinite alergice, rinite cronice și vasomotorii datorită poluării și prafului din aer, fumatul sau folosirea în exces a vasoconstrictoarelor nazale, rinoree apoasă sau mucopurulentă;
– Sindromul de apnee în somn;
– Sinuzite maxilare și etmoidale datorate infecțiilor recurente nazale de cauză obstructivă;
– Cefalee obstructivă;
– Hipoacuzie de transmisie;
– Înfundarea urechilor;
– Sforăit;
– Oboseală și senzație de somn insuficient, neodihnitor.

Ce este turbinotomia

Turbinotomia sau cauterizarea cornetelor nazale prin radiofrecvență reprezintă folosirea energiei de înaltă frecvență în proceduri terapeutice având ca obiectiv coagularea țesutului, iar ca rezultat micșorarea volumul cornetelor cu diminuarea efectului obstrucției nazale și o respirație mai ușoară.

Radiofrecvența este generată cu ajutorul unui aparat special conceput. Curentul electric este transpus printr-un electrod special la țesuturi producând degajare de energie. Aceasta determină evaporarea lichidului celular, ceea ce are ca rezultat coagularea țesuturilor, adică micșorarea cornetelor.

Cum se realizează turbinotomia

Intervenția este rapidă, fără durere, iar pacientul poate pleca acasă după 30 de minute. Câteva ore mai târziu, pacientul poate simți o ușoară presiune, senzație de apăsare la nivelul nasului. În primele două zile la nivelul nasului, poate să fie o ușoară dificultate de respirație datorită inflamației cornetelor în urma procesului de vindecare. Rezultatul final va fi o respirație optimă atât pe timpul zilei, cât și în timpul somnului.

Intervenția începe cu o anestezie locală de contact cu xilină la nivelul mucoasei nazale, timp de 15 minute. Apoi, sub control endoscopic sau nu, în funcție de caz, se face sclerozarea cornetelor prin radiofrecvență cu ajutorul unei pense speciale, prevazută cu protecție electrică și termică la nivelul brațelor pentru ca mucoasa nazală să nu fie afectată în timpul intervenției.

Pacientul primește o rețetă cu vasoconstrictoare și regim igieno-dietetic explicat, revine la cabinet pentru control de rutină și anemizări de mucoasă, iar în aproximativ 15 zile va prezenta o respirație optimă. Calitatea vieții este mult îmbunătățită, dispar durerile de cap și disconfortul dat de obstrucția nazală, vocea nazonată, pacientul poate să practice sporturi mult mai ușor.