Pregătirea pacientului2017-12-07T14:34:33+00:00

Pregătirea pacientului

Pacientului i se explică întreaga procedură la care va fi supus, pentru a obține întreaga lui colaborare. Un rezultat corect depinde și de concursul dat de pacient. Pacientul trebuie să fie un colaborator în munca desfășurată, cu atât mai mult cu cât el este beneficiarul direct al rezultatelor laboratorului. Medicul trebuie să înștiințeze pacientul cu câteva zile înainte despre investigațiile pe care urmează să le facă și de condițiile necesare pentru recoltarea acestora.

Trebuie avut în vedere faptul că există o serie de variabile intrinseci, așa cum sunt sexul, vârsta, rasa sau sarcina, ce pot influența rezultatele determinărilor de laborator. Din acest motiv, pentru unii analiți, interpretarea rezultatelor se face în funcție de intervalele biologice de referință aferente vârstei sau sexului.

Există și factori extrinseci ce pot duce la modificări ale rezultatelor la unele teste de laborator. În acest caz, se pot enumera alimentația, fumatul, postul, exercițiul fizic sau altitudinea. În general, pentru a se evita interpretarea eronată a datelor de laborator, recoltarea probelor biologice se va face după 12 ore de post și activitate fizică redusă.

Medicamentele, unele procedee sau proceduri diagnostice sau terapeutice la care este supus pacientul își pot exercita efectele și asupra testelor de laborator. Recoltarea probelor biologice se va face, de preferință, înaintea procedurilor diagnostice sau terapeutice.

Sunt și analize care se pot recolta direct de către pacient cu respectarea procedurilor cerute de laborator:

Instrucțiuni de recoltare a urinii pentru examenul sumar de urină

 • Se realizează toaleta locală cu apă și săpun
 • Se scoate dopul recipientului primit de la laborator
 • În recipientul primit se recoltează o cantitate din prima urină de dimineață
 • Se reatașează dopul recipientului și se aduce la laborator cât mai repede posibil
 • Nu se recoltează urina pentru examenul sumar în timpul fluxului menstrual

Instrucțiuni de recoltare a urinii pentru urocultură

RECOLTAREA UROCULTURII LA BĂRBAT

 • Se efectuează preferabil din prima urină de dimineață (sau după o pauză de minimum 4 ore de la ultima micțiune).
 • Se spală bine zona genitală și se șterge. Pacientul urinează prima parte a urinii în toaletă, apoi jetul mijlociu într-un flacon steril, cu grijă, pentru a nu contamina interiorul flaconului. Se va aduce în cel mai scurt timp la laborator sau se păstrează pentru câteva ore la frigider.

RECOLTAREA UROCULTURII LA FEMEIE

 • Se efectuează preferabil din prima urină de dimineață (sau după o pauză de minimum 4 ore de la ultima micțiune).
 • Se spală bine zona genital ștergându-se dinspre anterior spre posterior.
 • Pacienta va depărta cu o mâna labiile mari (sau va utiliza un tampon intravaginal pe perioada recoltării) și va urina prima parte a urinii în toaletă, apoi jetul mijlociu într-un flacon steril, cu grijă pentru a nu contamina interiorul flaconului. Se va aduce în cel mai scurt timp la laborator sau se păstrează pentru câteva ore la frigider.

RECOLTAREA UROCULTURII LA COPIL

 • Se efectuează preferabil din prima urină de dimineață (sau după o pauză de minimum 4 ore de la ultima micțiune).
 • Se spală bine zona genitală și se șterge, apoi se va fixa sacul colector cu capatul adeziv de zona perineală a copilului. Copilul urinează, iar la final se va înlătura sacul colector cu grijă pentru a nu contamina interiorul sacului. Se va aduce în cel mai scurt timp la laborator sau se păstreaza pentru câteva ore la frigider.

Instrucțiuni de recoltare a urinii din 24 ore

 • Recoltarea urinii incepe dimineata la trezire. Prima urina de dimineata se arunca si apoi se colecteaza toata urina emisa in decurs de 24 ore (pana a doua zi dimineata la trezire) intr-un recipient curat, de capacitate adecvata (aprox. 3 litri)
 • Se masoara intreaga cantitate si se noteaza volumul masurat
 • Din toata urina emisa in decurs de 24 de ore se aduc la laborator doar 10 ml, in recipientul primit in acest scop
 • La laborator se comunica volumul de urina emisa in 24 de ore.

Instrucțiuni de recoltare a urinii pentru proba ADDIS

 • Pentru recoltarea urinii se alege un interval de 3 ore, favorabil, în cursul dimineții
 • Se administrează 125 ml lichid (ceai fără zahăr, apă) și toată urina emisă în următoarele 3 ore se colectează într-un recipient corespunzător primit de la laborator
 • Este necesar ca pacientul să se afle în repaus în decursul celor 3 ore în care se face recoltarea
 • Întreaga cantitate de urină recoltată în cele 3 ore se aduce la laborator, cât mai repede posibil

Instrucțiuni de recoltare a materiilor fecale pentru coprocultura

 • Recoltarea materiilor fecale se face dimineața, imediat după emisie
 • Pentru colectare se utilizează recipientul primit de la laborator și care are atațată de capac o linguriță (spatulă)
 • Se desigilează recipientul și se scoate capacul, având grijă să nu se atingă dopul și gura recipientului de piele, haine, chiuvetă etc. (ATENȚIE! RECIPIENTUL ESTE STERIL ȘI TREBUIE PĂSTRAT ÎN ACEST MOD!)
 • Recoltarea materiilor fecale se face cu ajutorul linguriței atașate de capac, din trei zone diferite ale scaunului, întreaga cantitate recoltată fiind de dimensiunea unei nuci mici
 • Dacă scaunul conține mucozități, puroi, sânge, recoltarea se face din zonele respective
 • Recipientul cu materiile fecale se aduce la laborator în aceeași zi, cât mai repede posibil

Instrucțiuni de recoltare a materiilor fecale pentru examen coproparazitologic

 • Recoltarea materiilor fecale se face dimineața, imediat după emisie
 • Pentru colectare se utilizează recipientul primit de la laborator și care are atașată de capac o linguriță (spatulă), care este utilizată la recoltarea materiilor fecale
 • Recoltarea se face din trei zone diferite ale scaunului, întreaga cantitate colectată nu trebuie sa depașească dimensiunile unei nuci mici

RECOLTAREA SÂNGELUI

Recoltarea sângelui se face dimineața înainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci) pentru a nu denatura rezultatele unor analize, cum ar fi glicemia, colesterolul sau trigliceridele. Alte analize sunt influențate indirect de alimentație, prin creșterea turbidității sângelui, ceea ce va interfera cu anumite metode de determinare.

RECOLTAREA EXUDATULUI FARINGIAN ȘI NAZAL

Exudatul faringian și nazal se recoltează dimineața înainte de a consuma alimente sau lichide (acestea șterg agenții patogeni existenți pe suprafața amigdalelor și a mucoasei faringiene).

Este important să evităm spălarea dinților, deoarece majoritatea pastelor de dinți conțin substanțe antibacteriene care distrug flora microbiană faringiană, denaturând rezultatul exudatului faringian și nazal.

Este important ca recoltarea sa se facă înainte de începerea tratamentului cu antibiotice deoarece, în general, antibioticele distrug flora microbiană, iar rezultatul exudatului faringian sau nazal va fi negativ chiar dacă infecția există.

RECOLTAREA SECREȚIILOR DIN ZONA GENITALĂ

Recoltarea secrețiilor provenite din zona genitală la femei impune încetarea administrării unor tratamente endovaginale, a iritațiilor vaginale, precum și a contactului sexual cu 48 de ore înaintea prelevării probelor. Recoltarea secreției vaginale sau endocervicale este preferabil să fie executate de către medicul ginecolog.

În cazul secreției uretrale, pacientul nu trebuie să urineze cu o ora înainte de recoltare. Recoltarea secreției uretrale este preferabil să fie executată de către medicul urolog.

Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea tratamentului cu antibiotice deoarece, în general, antibioticele distrug flora microbiană, iar rezultatul va fi negativ chiar dacă infecția există.

PROGRAMĂRI

Vezi aici modalitățile prin care ne poți contacta →

TARIFE

Află aici detalii despre tarifele Spital Première →

PLATA ÎN RATE FĂRĂ DOBÂNDĂ

Achită serviciile medicale în rate fără dobândă →