Intervenții / Terapie fetală2017-12-13T07:43:46+00:00

Medicină fetală – intervenții / terapie fetală

Depistare unor anomalii fetale sau a unor complicații ale sarcinii poate fi urmată de o conduită terapeutică fetală care îmbunătățește semnificativ prognosticul acestora.

În centrul nostru, efectuăm o serie de proceduri terapeutice fetale:

  • Transfuzie intrauterină – în cazul anemiei fetale severe de cauză imună sau infecțioasă.
  • Intervenții ecoghidate de puncție/ drenaj sau plasare a unui stent pentru drenajul unor acumulări lichidiene fetale: shunt pleuro-amniotic (în cazul unui hidrotorax comprensiv), nefrostoma/ shunt reno-amniotic (în cazul unei anomalii obstructive renoureterale severe), shunt vezico-amnitic (în cazul unor obstrucții severe vezicoureterale) etc.
  • Intervenție ecoghidată cu coagulare LASER – în cazul unei sarcini gemelare monochorionice cu făt acardiac (TRAP); sechestru pulmonar fetal complicat cu hidrops etc.
  • Feticid selectiv – în cazul sarcinilor multiple discordante (în zazul sarcinilor multiple în care unul dintre feți este diagnosticat cu o anomalie cromozomială sau cu o malformație congenitală severă).

Intervenții mai complexe – precum: fetoscopie cu coagulare LASER (pentru complicații ale sarcinii gemelare monochorionice – TTTS sau selective IUGR); FETO (pentru anumite cazuri de hernie diafragmatică); dilatări/ stentări ale unor artere fetale (stenoza critică de aortă etc.), chirurgie fetală intrauterină (CCAM, mielomeningocel) – se pot programa în centre de excelență din Europa (Londra, Linz, Koln, Paris etc.).

Experiența Centrului de Medicină Fetală a Spitalului Première

Autori: Marius Bogdan MUREȘAN (medic coordonator departament medicină fetală)
Prezentăm experiența centrului de medicină fetală din cadrul Spitalului Première din Timișoara privind intervențiile fetale, pe un interval de 5 ani (2009 – 2013). Intervențiile fetale au fost împărțite în diagnostice, terapeutice si feticid/ embrioreducție. Din 2011, baza de date este realizată cu soft ASTRAIA. Numărul și tipul de intervenții au crescut în intervalul prezentat odată cu creșterea experienței personalului.

Rezultate: În intervalul 2009-2013, în departamentul de medicină fetală a Spitalului Première au fost efectuate 318 intervenții fetale, dintre care 291 diagnostice (153 amniocenteză, 129 CVS, 9 cordocenteze), 8 terapeutice (2 cazuri de anemie severă fetală la care s-a efectuat transfuzie intrauterină – primul cu 4 proceduri și al doilea cu 6 proceduri; 3 cazuri de hidrotorax fetal important și hidrops la care s-au efectuat 4 proceduri de shunt toraco-amniotic; 1 caz de dilatație renală voluminosă drenată și ulterior montat un shunt reno-amniotic; 1 caz de TRAP la care s-a efectuat coagularea interstițială LASER a fătului acardiac) și 11 feticide/ embrioreducții (3 cazuri de sarcini gemelare discordante – anomalii cromozomiale/ malformații fetale severe, 8 cazuri de embrioreducție în caz de sarcină multifetală după IVF – triple sau sextupleți).

Concluzii: Diagnosticul prenatal invaziv devine o obișnuință în Romania, în ultimii ani s-a observat o creștere a numărului de intervenții precoce: CVS-biopsii de vilozități coriale, la 11-14 săptămâni de sarcină, care depășesc actualmente numărul de amniocenteze (care se efectuează, în siguranță pentru făt, doar dupa 15-16 săptămâni de sarcină); în ultimul an, 2013, odată cu creșterea experienței, au fost realizate și intervențiile fetale terapeutice.

Pentru mai multe detalii despre terapia fetală, vă invităm să accesați medicinafetala.ro.

PROGRAMĂRI

Vezi aici modalitățile prin care ne poți contacta →

TARIFE

Află aici detalii despre tarifele Spital Première →

PLATA ÎN RATE FĂRĂ DOBÂNDĂ

Achită serviciile medicale în rate fără dobândă →