Ce este hernia inghinală?

Hernia reprezintă exteriorizarea ţesutului din interiorul abdomenului şi are loc atunci când anumite părţi ale intestinului ies din abdomen printr-un orificiu numit hiatus. Această slăbiciune a ţesutului conjunctiv apare mai ales în zona inghinală şi ombilicală.

Hernia inghinală apare atunci cand o porțiune a intestinului pătrunde în canalul inghinal, printr-o deschizatură in peretele abdominal. Aceasta apare în special la bărbați, uneori încă din primele clipe de viaţă ale nou-născutului, însă este tot mai des întâlnită odată cu înaintarea în vârstă.

Procedura recomandată de dr. Octavian SIMON, Medic Primar Chirurgie Generală pentru această problemă medicală este operația laparoscopică. Iată de ce:

Operația laparoscopică de hernie inghinală reprezintă o tehnică chirurgicală cu avantaje numeroase, de la cele de ordin cosmetic, la cele legate de recuperare (recuperare mult mai rapidă comparativ cu procedeele clasice).

Procedura laparoscopică pentru o operație de hernie inghinală presupune anestezia generală cu intubație orotraheală. Intervenția chirurgicală ca atare se realizează sub supravegherea laparoscopului introdus în abdomen printr-o mini-incizie la nivel ombilical și cu ajutorul unor instrumente lungi și subțiri (pense) introduse de asemenea prin alte două incizii.

La ora actuală, sunt 2 procedee laparoscopice utilizate frecvent: tehnica transabdominală preperitoneala (TAPP) și tehnica total extraperitoneală (TEP). Ambele se bazează pe același principiu de a plasa o proteză de polipropilenă în spațiul preperitoneal. Diferențele rezidă din modalitatea de a ajunge în acest spațiu. Dacă în TAPP se practică incizia peritoneului pentru a pătrunde din cavitatea peritoneală în spațiul preperitoneal, în TEP disecția este inițiată și realizată direct în spațiul preperitoneal.

Tehnica laparoscopică este foarte utilă în herniile inghinale bilaterale, deoarece pacientul va avea doar 3, maximum 4 incizii mici (0,5-1 cm), în loc de 2 incizii mari, scăzând astfel disconfortul postoperator și timpul până la reluarea activității. Un alt avantaj al abordului laparoscopic este faptul că, în acest mod, se pot diagnostica hernii inghinale inaparente clinic de partea contralaterală cu cea pentru care s-a prezentat pacientul, ambele defecte putând fi rezolvate în aceeași ședință operatorie.

O altă categorie pentru care abordul laparoscopic este foarte util este cea a herniilor inghinale recidivate după tehnicile deschise, pe cale anterioară.

Riscul de recidivă al procedurilor laparoscopice în hernia inghinală este de circa 1-2%. Recuperarea, reinserția socioprofesională rapidă, avantajul cosmetic și durerile postoperatorii reduse sunt atuurile laparoscopiei. În concluzie, operație laparoscopică de hernie inghinală este o tehnică de preferat atât de către bolnavi, cât si de către chirurgi în tratamentul herniei inghinale.

Dr. Octavian SIMON este Medic Primar Chirurgie Generală în cadrul Spitalului Premiére. În urma experienței acumulate în timpul anilor în care a studiat și a profesat în Germania și Franța, domnul doctor a decis să se întoarcă în România, pentru a le oferi pacienților servicii medicale la standarde europene.

Pentru mai multe detalii și programări, vă invităm să ne contactați la: 0356 900 / receptie@spitalpremiere.ro