Despre Hematologie

Hematologia este ramura medicinei care se ocupă cu studiul, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sângelui și ale organelor hematopoietice.

Departamentul de Hematologie funcționează în cadrul Policlinicii Première. Medicul nostru hematolog este specializat în diagnosticarea și tratarea bolilor de sânge, precum:

Anemiile – sunt caracterizate prin scăderea hemoglobinei din sânge.

Poliglobuliile – sunt caracterizate printr-o valoare crescută a hemoglobinei; ele pot apărea ca o reacție a organismului la diverși stimuli din mediu (ex: fumatul, persoanele care locuiesc la altitudine mare, afecțiuni respiratorii și cardiace cu hipoxie secundară) sau pot apărea în contextul afecțiunilor hematologice neoplazice – policitemia vera.

Trombocitopeniile – caracterizate prin scăderea numărului de trombocite, care poate fi prin mecanism imunologic (formare de anticorpi antitrombocitari – PTI), distrucție excesivă.

Trombocitozele – sunt caracterizate printr-o valoare crescută a trombocitelor; ele pot fi reactive în contextul infecțiilor acute sau cronice, bolilor inflamatorii cronice, neoplasme (cancer de sân, cancer pulmonar), în contextul sângerărilor, postsplenectomie sau pot apărea în contextul afecțiunilor hematologice neoplazice – trombocitemie esențială.

Coagulopatiile – sunt tulburări ale factorilor de coagulare, Hemofilie, Trombofilie etc.

Bolile hematologice maligne: leucemii, limfoame, mieloame, mieloproliferări cronice etc.

Simptomele care pot sugera necesitatea unui consult hematologic

Cele mai frecvente simptome care pot sugera necesitatea unui consult hematologic sunt:

  • Astenie fizică marcată, paloare, infecții frecvente și neobișnuite, sângerări gingivale sau nazale repetate sau abundente, echimoze (vânătăi) spontane sau la traumatism minim, febră în lipsa unei infecții, transpirații profuze nocturne, ganglioni cu volumul mărit.
  • Diagnosticul hematologic impune o colaborare interdisciplinară și o strânsă legătură cu laboratorul care realizează testele necesare analizei sângelui.
  • Consultație hematologie;
  • Consultație trombofilie;
  • Tratamentul cu fier injectabil în anemiile feriprive;
  • Venesecții la pacienții poliglobulici.

Medic

Dr. Sanda Laura TOMA – Medic Specialist Hematologie

PROGRAMĂRI

Vezi aici modalitățile prin care ne poți contacta →

TARIFE

Află aici detalii despre tarifele Spital Première →

SERVICII PROMOȚIONALE

Află aici detalii despre reduceri și pachete promoționale →

PLATA ÎN RATE

Achită serviciile medicale în rate fără dobândă →