Despre gripă și vaccinul antigripal

Gripa este o boală respiratorie acută care afectează tractul respirator superior și/sau inferior și este cauzată de virusul gripal, de obicei de tip A sau B. Gripa circulă continuu, provocând epidemii sezoniere în regiunile temperate și epidemii pe tot parcursul anului în unele regiuni tropicale.

Virusurile gripei se schimbă continuu, necesitând o schimbare anuală a tulpinilor de vaccin pentru a se potrivi mai bine cu tulpinile de gripă care circulă în prezent la nivel global. Virusurile gripale A pot provoca, de asemenea, pandemii caracterizate prin diseminarea rapidă a unei noi subtipuri de gripă A virulente la care există o imunitate mică sau deloc existentă.

De ce este recomandat vaccinul antigripal

Gripa nu este o simplă răceală; este o afecțiune gravă, care poate duce la spitalizare și, uneori, chiar la deces. Vaccinul antigripal oferă cea mai bună protecție împotriva gripei sezoniere și reduce semnificativ răspândirea virusurilor gripale. Cu cât se vaccinează mai multe persoane, cu atât sunt mai mici șansele ca gripa să se răspândească în societate.

Când este recomandată vaccinarea

Se recomandă în special vaccinarea persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire, mai precis persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoanelor cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor Organizatiei Mondiale a Sănătatii (OMS) şi Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor

Măsurile de igienă personală sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi, în special, prin gripă:
• spălarea cu apă şi săpun a mâinilor
• folosirea batistelor pentru strănut sau tuse
• respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe
• odihnă şi mişcare

În concluzie, vaccinarea este cea mai sigură și eficientă măsură de protecție împotriva gripei, ne transmite Dr. Corina CRISTEA, Epidemiolog în cadrul Spitalului Premiére.

Pentru mai multe detalii și programări, vă invităm să ne contactați la:
0356 900 / receptie@spitalpremiere.ro
Timișoara, Calea Aradului 113