Colposcopie2018-06-08T07:23:03+00:00

Ce este colposcopia și cum realizăm această procedură

Colposcopia este o metodă de examinare mai detaliată a colului uterin, vulvei și vaginului. În loc să privim colul uterin cu ochiul liber (ca atunci când medicul curant a luat proba de col uterin), folosim un binoclu special/microscop de mărire, care permite vizualizarea modificărilor precanceroase și canceroase sau particularitățile țesutului sănătos.

Și în cazul acestei proceduri, la Spital Première vei fi pe mâini foarte bune; personalul fiind instruit după norme internaționale. Acreditarea doamnei Doctor Arina Gui este conferită de British Society of Cervical Cancer Prevention și actualizată în fiecare an prin participări științifice și practică constantă.

Vom realiza aceasta investigație prin videocolposcopie și mapare digitală, cu aparatul Dysis. În comparație cu colposcopia clasică, prin utilizarea acestui colposcop procedura este mai sigură și se realizează într-un timp mult mai scurt:

 • Colposcopul Dysis are o sensibilitate în detecția leziunilor de col de 88%, comparativ cu 55% in cazul colposcopiei clasice.
 • Timpul de examinare este redus la 3 minute.
 • Durere și disconfort redus.

Timpul de așteptare pentru o programare este foarte scurt, iar echipa care te va examina este pregatită sa îți ofere toate informațiile cu privire la această investigație.

Când ar trebui să apelezi la procedurile de colposcopie

Procedura de colposcopie este investigația pe care o recomandăm pentru a detecta schimbări la nivelul colului uterin, schimbări care indică sau nu prezența celulelor precanceroase. Ar trebui să te adresezi medicului ginecolog și ți se poate recomanda această procedură în cazul în care:

 • Testul Papanicolau este anormal sau a fost depistată infecția cu HPV (Papilloma Virus Uman).
 • Citologie nesatisfacătoare recurentă sau citologic inflamatorie persistentă, în ciuda tratamentului corespunzător.
 • Sângerezi după contact sexual sau între menstruații.
 • Aspectul colului este anormal la vizualizarea cu ochiul liber.

Intrebări frecvente

Testul meu Papanicolau este anormal – ce înseamnă acest lucru?
Primul lucru pe care ar trebui să-l știi este că majoritatea femeilor aflate în această situație nu au cancer, ci o modificare a suprafeței colului uterin pe care noi o numim CIN. Când se constată aceste modificări, în mod normal este foarte ușor să te vindeci complet.
Este indicat sa îți aloci timpul necesar pentru a discuta despre rezultatul testului Papanicolau cu medicul de familie, medicul ginecolog sau asistenta medicală. Este posibil să fii îndrumată spre o clinică de colposcopie.

Ce este pre-cancer și ce înseamnă CIN?

Modificările precanceroase ale colului uterin sunt cele care au potențialul de a deveni cancer, dacă sunt lăsate netratate în timp. Aceste modificări se numesc “Neoplazie intraepitelială cervicală” sau CIN pe scurt.
Există diferite grade de CIN, în funcție de cât de grave sunt modificările, iar riscul de a dezvolta cancer este legat de gradul de CIN. Pentru a detecta schimbările care indică sau nu prezența celulelor precanceroase, este posibil să fii îndrumată spre o clinică de colposcopie.

Ce este virusul numit HPV?

Cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin este infecția cu papilomavirus uman (HPV). Acesta este un virus care afectează pielea sau mucoasa și există în peste 100 de tipuri de tulpini diferite.
HPV este o infecție frecventă, cu cale de transmitere predominant sexuală, dar de obicei este tranzitorie. Multe femei vor avea o infecție cu HPV la un moment dat, iar majoritatea elimină această infecție în mod spontan, fără efecte pe termen lung.
Multe tipuri de HPV sunt de risc scăzut, ele neprovocând cancer. Tipurile de HPV care sunt în mod obișnuit legate de cancerul cervical și de leziunile precanceroase (denumite în mod obișnuit CIN) se numesc de risc crescut (sau oncogen). Dintre femeile care au o infecție persistentă cu risc ridicat de HPV, mai puțin de 10% ar dezvolta boala cervicală dacă nu este detectată și tratată.
Și în acest caz, pentru a detecta schimbările care indică sau nu prezența celulelor precanceroase, este posibil să fii îndrumată spre o clinică de colposcopie.

Cum se va face colposcopia?

Poziția necesară pentru colposcopie este cea ginecologică, ca în cadrul examinării de rutină. Se introduce un specul în vagin și se expune colul uterin. Colposcopul, care are rolul de a mări imaginea de mai multe ori, este plasat în afara corpului, la 30 de cm de vagin.

 1. Se aplică ser fiziologic.
 2. Se aplică acid acetic 5% – colorează resturile anormale în alb.
 3. Se aplică soluție Lugol – celulele normale se colorează în brun, iar cele anormale în galben.

Dacă este necesar, se va face biopsie (recoltare de fragmente din zonele suspecte, pentru examinare histopatologică).

Condiții de efectuare:

 • Este de dorit ca examenul colposcopic să se practice când avem deja un examen citologic.
 • Se evită cu 48 de ore înainte administrarea de ovule, creme vaginale, tampoane interne, contact sexual.
 • Colposcopia nu se efectuează în cadrul unor infecții cervico-vaginale, acestea trebuie întâi tratate, deoarece inflamația poate compromite acuratețea examinării.
 • Colposcopia nu este o examinare de urgență și, preferabil, nu se programează în timpul menstruației.

Bineînțeles, la toate întrebările legate de procedura de colposcopie, echipa noastră este pregătită să îți răspundă la: 0356 900 sau receptie@spitalpremiere.ro.

PROGRAMĂRI

Vezi aici modalitățile prin care ne poți contacta →

TARIFE

Află aici detalii despre tarifele Spital Première →

PLATA ÎN RATE FĂRĂ DOBÂNDĂ

Achită serviciile medicale în rate fără dobândă →