Endometrioza – ucigasul silentios

Endometrioza – ucigasul silentios / Endometrioza, flagelul secolului XXI in ginecologie

De ce este necesar sa vorbim despre endometrioza? Raspunsul este simplu…vrem sa tragem un semnal de alarma in ceea ce priveste gravitatea si consecintele acestei boli, subdiagnosticate la noi.

Endometrioza este o boala putin cunoscuta si din nefericire la noi in tara datorita faptului ca nu exista legislatie si protocoale de buna practica medicala, marea parte a medicilor care ar trebui sa fie implicati in depistarea si managementul endometriozei au cunostinte vagi despre boala cu consecinte devastatoare pentru paciente. La ultimul congres european de endometrioza care a avut loc la Berlin, in decembrie anul trecut, Romania a avut un singur reprezentant, d-nul Dr. Voicu Simedrea….acest lucru, vorbeste de la sine, despre interesul cu care este tratata aceasta boala la noi in tara.

Ce este endometrioza? Endometrioza presupune existenta in afara cavitatii uterine a tesutului endometrial, mucoasa care tapeteaza in mod normal, cavitatea uterina.

Exista doua boli distincte : endometrioza superficiala, localizata in cavitatea peritoneala ( in acest caz originea celulelor endometriale este explicata prin teoria refluxului menstrual ) si endometrioza profunda infiltrativa, localizata la mai mult de 5mm pe suprafata peritoneului ( in acest caz originea celulelor este explicata prin teoria embrionara ). Este important de retinut ca avem de-a face cu doua boli diferite , cu evolutie complet diferita, care printr-o confuzie poarta acelasi nume.

Desi este o afectiune benigna, endometrioza profund infiltrativa are evolutia, caracteristicile , gravitatea si de cele mai multe ori consecintele unei afectiuni maligne, adica a unui cancer.

Am avut prietene apropiate care au murit din cauza acestei maladii, cunosc persoane care duc o lupta pe viata si pe moarte cu acesta boala cumplita, iar motivul este de cele mai multe ori depistarea tardiva a bolii.

Care sunt semnalele de alarma care ar trebui sa va indrepte spre un centru specializat ? Ce ar trebui sa stiti in legatura cu statistica acestei maladii ?

Endometrioza in cifre:
– incidenta bolii este de 8-15% la femeile active hormonal (15-50 ani), fiind mai mare decat a oricarui cancer genital
– in tarile vorbitoare de limba germana, studiile au aratat o latenta de 7-10 ani de la debutul simptomatologiei pana la stabilirea diagnosticului si initierea terapiei
– 70% din femeile cu dureri cronice pelvine ( peste 6 luni de dureri legate sau nu de ciclul menstrual, cu localizare in abdomenul inferior ) au endometrioza
– tesutul din nodulii endometriozici profunzi este de 18 ori mai inervat decat tesutul normal, fapt care expica durerea

In concluzie, femeile care au dureri cu o vechime mai mare de 6 luni in abdomenul inferior si cele care sufera de sterilitate, trebuie sa se adreseze unui centru specializat in endometrioza.

Vestea buna este ca in cadrul Spitalului Premiere s-a infiintat un asemenea centru de chirurgie a endometriozei profunde avansate, unde o echipa complexa formata dintr-un chirurg ginecolog, un chirurg generalist si un urolog opereaza aceste cazuri, laparoscopic, printr-un procedeu revolutionar, folosit de cei mai buni specialisti la nivel mondial. In urma acestui tip de interventie laparoscopica, atat durata spitalizarii cat si durerile postoperatorii sunt reduse la minim. Acest centru este condus de Dr. Voicu Simedrea, medic primar in obstetrica si ginecologie, cu supraspecializare in oncologie ginecologica, care si-a perfectionat tehnica laparoscopica in cura endometriozei avansate sub indrumarea profesorului Kekstein, unul dintre cei mai mari specialisti europeni in domeniul endometriozei.

Acest centru isi propune atat tratamentul chirurgical al formelor avansate de endometrioza, cat si instruirea deopotriva a medicilor de familie si a pacientelor, cu privire la depistarea si profilaxia endometriozei.

5 Comments
  1. Reply
    Dani

    Va felicit din tot sufletul. Sunt atatea femei care sufera de aceasta cumplita boala si care au nevoie de diagnosticare si tratament adecvat. Felicitari!

  2. Reply
    Ana-Maria

    buna, numele meu este Ana-Maria si am 28 de ani. Povestea a inceput cu aproximativ 4 ani in urma, cand am inceput sa am dureri tot mai mari de burta de la o luna la cealalta.am fost la nenumarate controale ginecologice, am luat o groaza de antibiotice , dar far nici un rezultat, durerea persista , insa era durere doar in timpul menstruatei. in lunile ianuarie si februarie a acestui an am ajuns sa stau in pat sa am dureri insuportabile in fiecare zi nu doar in timpul mestruatiei si sincer nici nu mai stiu ce ma doare, burta, spate rinichi, stomac, pt ca durerile sunt atata de mari incat simt ca lesin. si important de specificat e ca menstuatiile sunt foarte abundente si tot din acea perioada(ianuarie) am inceput sa am pierderi de sange intre mentruatii. am fost foarte speriata am inceput sa merg din nou la dr, dar de data aceasta in Olanda , unde dupa o serie lunga de analize mi-au zis ca sufar de endometrioaza si mi sa propus intreruperea mestruatiei cu tablete. la inceput m-am speriat dar mi-am dat seama ca sar putea sa fie singura mea sansa sa duc din nou o viata normala. imi este foarte frica sa incep tratamentul dar cred ca alta varianta nu am. Ma puteti ajuta si pe mine cu niste sfaturi?Credeti ca daca o sa incep tratamentul durerile o sa dispara? Sunt disparata si nu am cu cine sa vb. Desi am doar 28 de ani , ma simt coplesita de durere si fara nici o putere. ma bucur foarte mult ca am auzit de dumneavoastra si sper sa ma ajutati

  3. Reply
    Oana

    Buna Ana-Maria,
    Am fost diagnosticata si eu cu endometrioza in aprilie 2014. In mai 2015, mi-a fost pus diagnosticul de endometrioza profunda de gradul III (chist de ~4cm pe ovarul drept si noduli de cativa mm localizati recto-vaginal) de catre domnul doctor Voicu Simedrea. Simptomele sunt groaznice, durerile aproape insuportabile, febra mare in fiecare luna la menstruatie, sangerari abundente la menstruatie si probleme digestive atat la menstruatie cat in afara perioadei. Si mie mi-a fost recomandat tratamentul cu anticonceptionale pentru intreruperea ciclului mesntrual, dar eu nu am vrut sa-l iau. Am tinut doar o dieta fara carne, dulciuri, cafea, alcool timp de cateva luni, iar in iunie 2015 am reusit sa raman insarcinata spontan :). De atunci simptomele au disparut si sarcina evolueaza foarte bine.
    Eu nu prea inteleg insa cum spitalul Premiere spune ca ajuta pacientele cu endometrioza. Am fost la ecografia de la 20 de saptamani de sarcina la doctorul Muresan Bogdan, la Premiere, si cand m-a intrebat daca sufar de vreo boala i-am spus ca singura afectiune pe care o am e endomentrioza profunda. Raspunsul lui a fost sec si foarte rautacios: “Asta nu e boala, asta e domnie”. Mda, concluzia este ca ei nu sustin nicio endometrioza, deci nu-ti recomand sa mergi la Premiere.
    Eu te sfatuiesc sa mergi (daca nu ai ajuns deja) la Voicu Simedrea la cabinet, in Timisoara la clinica First Medical (strada Popa Sapca). Cel mai probabil si el o sa-ti recomande tratamentul cu anticonceptionale, sau poate chiar operatia, pe care el o face (minim invaziv! – printre singurii din tara -) la spitalul Premiere. De la el stiu de urmatorul forum care pe mine m-a ajutat mult in dieta si stil de viata: http://chirurgieginecologica.ro/forums/forum
    Sper sa te ajute!

  4. Reply
    MUTU IOLANDITA

    Buna ziua,numele meu este Mutu Iolandita,am 44 de ani si sunt din Ploiesti Prahova.eu am dureri de burta in timpul mestruatiei de cind ma stiu dar de citiva ani buni ma doare asa de tare incit nu ma pot ridica din pat deoarece simt durerile pina in virful picioarelor,imi paralizeaza muschi practic de la durere si nu.mi trece pina nu iau nurofen forte si pun un supozitor indometacin dar asta doar ptr citeva ore pentru ca durerile reapar…nu am facut control mai amanuntit incit sa mi se spuna cum ca as avea endometrioza…chisturi am pentru ca mi sa spus…problema e ca daca as avea ce pot sa fac,ce tratament pot sa iau,si mai presus de toate ce control pot face ca sa pot afla daca e sau nu aceasta boala?…simtomele le cam am dupa cum am citit ca se manifestasi deja ma tem un pic…

  5. Reply
    Lambu

    Bună seara .Numele meu este Lambu Simona ,am 42 de ani am endometrioza descoperita acum trei ani ,ambele ovare extirpate ,întrebarea mea ar fi ::poate recidiva endometrioza atâta timp cit nu mai am menstruație ,adică sunt la menopauza indusă chirurgical.Mulțumesc .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Medici de garda aprilie 2017