Gastroenterologie

gastroenterologie-&-colonoscopie

Ce este gastroenterologia

Gastroenterologia este partea medicinei care se ocupa cu diagnosticarea, tratarea si prevenirea afectiunilor tractului digestiv (esofagul, stomacul, duodenul, intestinul subtire, colonul, ficatulul si caile biliare, pancreasul).

Aceasta disciplina a urmat ultimii ani un trend evolutiv ascendent, cu aparitia pe de o parte a unor modalitati noi si spectaculoase de evaluare si investigare a pacientilor, cum ar fi gastroscopia, colonoscopia , dar si videocapsula (capsula endoscopica), colonoscopia virtuala (colonoscopia CT) si, pe de alta parte, cu posibilitatea din ce in ce mai reala de a efectua o medicina preventiva.

Pentru sanatatea dumneavoastra si a celor dragi este important sa apelati la medicul gastroenterolog atunci cand aveti senzatia de arsuri pe esofag, greata, gust acru/amar, varsaturi, dureri abdominale, tulburari ale tranzitului intestinal (constipatie sau diaree), balonare, oboseala, sau vi s-a spus ca probele de ficat sunt modificate.

Despre gastroscopie

Gastroscopia reprezinta o examinare care permite o vizualizare directa a mucoasei tractului digestiv superior (esofag, stomac si duoden), cu ajutorul gastroscopului (un instrument flexibil prevazut cu o camera video si sursa de lumina).

Astfel, se pot diagnostica in stadii initiale leziunile de la nivelul tubului digestiv superior (inainte ca pacientul sa prezinte simptome), se pot preleva biopsii pentru examinarea ulterioara la microscop si se pot efectua proceduri terapeutice minim invazive (extragerea polipilor, oprirea hemoragiilor digestive, extragerea de corpi straini).

Depistarea timpurie a cancerului si a altor afectiuni ofera cele mai mari sanse de vindecare, de aceea endoscopia digestiva superioara este una dintre cele mai importante investigatii din sfera gastroenterologiei.

In ce consta examenul gastroscopic
Se administreaza Lidocaina spray la nivelul cavitatii bucale pentru a obtine o anestezie locala faringiana.
Pacientul este culcat pe partea stanga cu mana stanga sub cap si in se fixeaza intre incisivi o piesa bucala pentru a preveni lezarea endoscopului.
Medicul introduce endoscopul in cavitatea bucala si examineaza mucoasa esofagiana, gastrica si duodenala.
Manevra se efectueaza in regim ambulator, recuperarea dureaza 30 de minute.

Pregătirea pentru endoscopia digestiva superioara
Pentru reusita endoscopiei, este necesar ca pacientul sa nu manance si nici sa nu bea lichide cu 7-8 ore inainte de investigatie (pentru ca stomacul sa nu contina resturi alimentare).

Medicul v-a recomandat o gastroscopie. De ce?
Gastroscopia este recomandata pacientilor care:

 • prezinta anemie, pierdere in greutate sau alte fenomene digestive fara o cauza aparenta;
 • au fost diagnosticati in trecut cu o afectiune cu localizare digestiva (de exemplu ulcer);
 • au antecedente in familie de ulcer gastric sau cancer cu localizare digestiva;
 • sufera de o afectiune cronica hepatica (ex: hepatita virala – pentru evaluarea prezentei varicelor esofagiene) si/sau consuma excesiv alcool.

Despre colonoscopie

Colonoscopia reprezina o metoda care permite evaluarea in timp real a mucoasei colonului (a intestinului gros). Ca si endoscopia tubului digestiv superior, colonoscopia are un scop atat diagnostic, dar si terapeutic, de exemplu biopsia, polipectomia, hemostaza leziunilor sangerande, mucosectomia, dilatatiile stenozelor, insertia de stenturi in obstructiile critice cu ocluzie intestinala etc.

Rata de diagnostic a leziunilor la colonoscopie este de peste 95 %.
Totodata, prin colonoscopie se efectueaza si screening-ul (prevenirea) cancerului colo-rectal (prin identificarea precoce a polipilor si efectuarea polipectomiei).

In acest sens, pentru confortul pacientilor se asigura sedoanalgezie de catre colegi anestezisti, astfel incat durerea in timpul manevrei se reduce iar pacientul este relaxat.

Medicul v-a recomandat o colonoscopie. De ce?

 • prezenta sangelui in materiile fecale;
 • tulburari de tranzit intestinal persistente (constipatie, diaree si mai ales alternanta intre constipatie si diaree);
 • dureri abdominale de cauza neprecizata, mai ales la persoanele peste 45 ani;
 • istoric familial de cancere colonice sau de tub digestiv;
 • istoric familial de polipi colonici;
 • screening pentru cancer colorectal (la 3-5 ani după vârsta de 50 de ani);
 • screening al recurentei la pacientii cu cancer colorectal operat;
 • monitorizarea bolilor inflamatorii intestinale (de exemplu, boala Crohn).

Siguranta pacientului

Sterilizarea aparaturii
La reprocesarea (sterilizarea) aparaturii de endoscopie si a accesoriilor (pense de biopsie, anse de polipectomie) sunt respectate protocoalele si substantele recomandate de Organizatia Mondiala de Endoscopie Digestiva si de producatori.

Monitorizarea pacientilor pe durata investigatiilor
Pentru siguranta pacientilor, acestia sunt monitorizati prin electrocardiograma, tensiune arteriala si pulsoximetrie si saturatia sangelui in oxigen.

Sedoanalgezia
Este sigura si fara efecte adverse (pacientul este examinat si evaluat inainte de anestezie de catre medicul anestezist).
Durata de actiune a acestui tip de sedoanalgezie este scurta, administrarea medicatiei se face pe branula, iar pacientul nu necesita asistarea respiratorie a pacientului prin intubare.
Dupa manevrele care au necesitat sedare, pacientul ramane in salonul de recuperare 30-60 de minute, dupa care nu poate conduce autoturismul.

Echipa Premiere

La Spital Premiere, si in cazul acestor examinari, veti fi pe maini foarte bune, echipa pentru examinarea gastroenterologica fiind compusa din:

Dr. Adriana Tudora – Medic Primar Gastroenterologie si Medicina Interna
Competenta in endoscopie digestiva, ecografie abdominala si hepatologie, cu numeroase participari anuale la congrese nationale si internationale.

Dr. Mihnea Horia Strain – Medic Primar Gastroenterologie si Medicina Interna
Competenta in endoscopie digestiva, ecografie abdominala si hepatologie, cu numeroase participari anuale la congrese nationale si internationale.

Bineinteles, la toate intrebarile legate de gastroenterologie si ce presupune aceasta examinare, echipa noastra este pregatita sa va raspunda la: 0356 900 sau receptie@spitalpremiere.ro.

Medici de garda octombrie 2017