Colposcopie 2017-11-29T10:49:05+00:00

Ce este colposcopia si cum realizam aceasta procedura

Colposcopia este o metoda de examinare mai detaliata a colului uterin, vulvei si vaginului. In loc sa privim colul uterin cu ochiul liber (ca atunci cand medicul curant a luat proba de col uterin), folosim un binoclu special/microscop de marire, care permite vizualizarea modificarilor precanceroase si canceroase, sau particularitatile tesutului sanatos.

Si in cazul acestei proceduri, la Spital Premiere vei fi pe maini foarte bune; personalul fiind instruit dupa norme internaționale. Acreditarea doamnei Doctor Arina Gui este conferita de British Society of Cervical Cancer Prevention si actualizata in fiecare an prin participări stiintifice si practica constanta.

Vom realiza aceasta investigație prin videocolposcopie si mapare digitala, cu aparatul Dysis. In comparatie cu colposcopia clasica, prin utilizarea acestui colposcop procedura este mai sigura si se realizează într-un timp mult mai scurt:

 • Colposcopul Dysis are o sensibilitate in detectia leziunilor de col de 88%, comparativ cu 55% in cazul colposcopiei clasice.
 • Timpul de examinare este redus la 3 minute.
 • Durere si disconfort redus.

Timpul de asteptare pentru o programare este foarte scurt, iar echipa care te va examina este pregatita sa iti ofere toate informatiile cu privire la aceasta investigatie.

Cand ar trebui sa apelezi la procedurile de colposcopie

Procedura de colposcopie este investigatia pe care o recomandam pentru a detecta schimbari la nivelul colului uterin, schimbari care indica sau nu prezenta celulelor precanceroase. Ar trebui sa te adresezi medicului ginecolog si ti se poate recomanda aceasta procedura in cazul in care:

 • Testul Papanicolau este anormal sau a fost depistata infectia cu HPV (Papilloma Virus Uman).
 • Citologie nesatisfacatoare recurenta, sau citologic inflamatorie persistenta, in ciuda tratamentului corespunzator.
 • Sangerezi dupa contact sexual, sau intre menstruatii.
 • Aspectul colului este anormal la vizualizarea cu ochiul liber.

Intrebari frecvente

Testul meu Papanicolau este anormal – ce inseamna acest lucru?
Primul lucru pe care ar trebui sa-l stii este ca majoritatea femeilor aflate in aceasta situatie nu au cancer, ci o modificare a suprafetei colului uterin pe care noi o numim CIN. Cand se constata aceste modificari, in mod normal este foarte usor sa te vindeci complet.
Este indicat sa iti aloci timpul necesar pentru a discuta despre rezultatul testului Papanicolau cu medicul de familie, medicul ginecolog sau asistenta medicala. Este posibil sa fii indrumata spre o clinica de colposcopie.

Ce este pre-cancer si ce inseamna CIN?

Modificarile precanceroase ale colului uterin sunt cele care au potentialul de a deveni cancer, daca sunt lasate netratate in timp. Aceste modificari se numesc “Neoplazie intraepiteliala cervicala” sau CIN pe scurt.
Exista diferite grade de CIN, in funcție de cat de grave sunt modificarile, iar riscul de a dezvolta cancer este legat de gradul de CIN. Pentru a detecta schimbarile care indica sau nu prezenta celulelor precanceroase, este posibil sa fii indrumata spre o clinica de colposcopie.

Ce este virusul numit HPV?

Cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin este infectia cu papilomavirus uman (HPV). Acesta este un virus care afecteaza pielea sau mucoasa si exista in peste 100 de tipuri de tulpini diferite.
HPV este o infectie frecventa, cu cale de transmitere predominant sexuala, dar de obicei este tranzitorie. Multe femei vor avea o infecție cu HPV la un moment dat, iar majoritatea elimina aceasta infecție in mod spontan, fara efecte pe termen lung.
Multe tipuri de HPV sunt de risc scazut, ele neprovocand cancer. Tipurile de HPV care sunt in mod obisnuit legate de cancerul cervical si de leziunile precanceroase (denumite in mod obișnuit CIN) se numesc de risc crescut (sau oncogen). Dintre femeile care au o infectie persistenta cu risc ridicat de HPV, mai putin de 10% ar dezvolta boala cervicala daca nu este detectata si tratata.
Si in acest caz, pentru a detecta schimbarile care indica sau nu prezenta celulelor precanceroase, este posibil sa fii indrumata spre o clinica de colposcopie.

Cum se va face colposcopia?

Pozitia necesara pentru colposcopie este cea ginecologica, ca in cadrul examinarii de rutina. Se introduce un specul in vagin si se expune colul uterin. Colposcopul, care are rolul de a mari imaginea de mai multe ori, este plasat in afara corpului, la 30 de cm de vagin.

 1. Se aplica ser fiziologic.
 2. Se aplica acid acetic 5% – coloreaza resturile anormale in alb.
 3. Se aplica solutie Lugol – celulele normale se coloreaza in brun iar cele anormale in galben.

Daca este necesar, se va face biopsie (recoltare de fragmente din zonele suspecte, pentru examinare histopatologica).

Conditii de efectuare:

 • Este de dorit ca examenul colposcopic sa se practice cand avem deja un examen citologic.
 • Se evita cu 48 de ore inainte administrarea de ovule, creme vaginale, tampoane interne, contact sexual.
 • Colposcopia nu se efectueaza in cadrul unor infectii cervico-vaginale, acestea trebuie intai tratate, deoarece inflamatia poate compromite acuratetea examinarii.
 • Colposcopia nu este o examinare de urgenta si, preferabil, nu se programeaza in timpul menstruatiei.

Bineinteles, la toate intrebarile legate de procedura de colposcopie, echipa noastra este pregatita sa iti raspunda la: 0356 900 sau receptie@spitalpremiere.ro.

PROGRAMĂRI

Vezi aici modalitățile prin care ne poți contacta →

TARIFE

Află aici detalii despre tarifele Spital Première →

CHESTIONAR SATISFACȚIE

Completează chestionarele de satisfacție →

CHESTIONAR SATISFACȚIE

Transmiteți-ne părerea despre serviciile și echipa Première

Părerea dumneavoastră contează pentru echipa Première.
Dacă ați apelat la serviciile noastre, vă invităm să completați chestionarele de satisfacție.