TAHIPNEE TRANZITORIE NEONATALĂ

poza blog premiere

Unii nou născuți pot avea imediat dupa naștere respirația accelerată și îngreunată din cauza unei afecțiuni a plămânilor, numită Tahipnee Tranzitorie Neonatala (TTN).

Această afecțiune se datorează întârzierii de rezorbție a lichidului pulmonar. Se știe că înainte de naștere, plămânii fătului sunt plini cu fluid. În viața intrauterină, fătul nu respiră, acesta primește oxigenul prin sângele venit de la mamă prin placentă. Pe măsură ce se apropie data nașterii, plamânii fătului încep să se golească de lichid.

Read More

11- 13 saptamani Screeningul de trimestru 1

IMG_20141212_2_1 copy
Este o investigatie esentiala in urmarirea unei sarcini care urmareste un algoritm stiintific foarte strict elaborat de Fetal Medicine Foundation. Aceasta examinare  se efectueaza strict intre 11 saptamani si 13 saptamani plus 6 zile. Obisnuit se realizeaza prin ecografie transabdominala, doar in putine cazuri este nevoie de ecografie transvaginala.

Read More

Ecografia de Sold

Displazia de sold defineste cresterea si dezvoltarea anormala a structurilor osoase, cartilaginoase si partilor moi, avand drept consecinta imposibilitatea cavitatii acetabulare de a mentine capul femural in pozitie corecta in articulatia coxo-femurala.

Read More

Fibroamele uterine – miomectomia pe cale laparoscopica.

Fibroamele, de asemenea, cunoscute sub numele de leiomiome, sunt tumori benigne care provin din tesutul uterin. Simptomele şi opţiunile de tratament sunt afectate de mărimea, numărul, localizarea leiomiomului. Incidenţa fibromului uterin nu este cunoscuta. Deoarece fibroamele sunt foarte comune şi de cele mai multe ori ele nu determina simptome suparatoare, ramanand nediagnosticate.

Read More

Rooming-in

Ce este de fapt rooming-in? Rooming-in reprezinta creearea conditiilor necesare pentru ca,  dupa nastere,inca din perioada in care mamele stau in spital, nou nascutul sa stea in aceeasi incapere impreuna cu mama. Acest lucru se intampla de indata ce mamele sunt pregatite pentru aceasta.

Sistemul de rooming-in este incurajat in spitalul Premiere deoarece studiile ne arata ca acest sistem are beneficii evidente atat pentru nou nascuti cat si pentru proaspetele mamici:
– nou nascutii sunt mai linistiti deoarece simt apropierea mamei pe tot parcursul zilei, ii simt mirosul, vocea, bataile inimii
– acest sistem ofera posibilitatea personalului medical sa isi concentreze atentia asupra ingrijirii mamei in asa fel incat mama sa se poata concentra asupra copilului
– studiile arata ca nou nascutii in sistem rooming-in plang mai putin si isi organizeaza ritmurile somn – veghe ( ciclurile de somn) mult mai bine
– mamele in sistem rooming-in au mult mai putine probleme cu alaptarea. Laptele apare mai devreme iar copiii sunt bineinteles mai bine hraniti si cresc mai repede in greutate
– mamele beneficiaza de mai multa odihna in sistem rooming-in. Principalul motiv pentru care mamele sunt reticente in acceptarea acestui sistem este nevoia de odihna in zilele de spitalizare ce urmeaza nasterii. Faptul ca mamele se pot odihni mai bine lasand copilul in grija personalului de pe sectia de neo natologie este de fapt un mit. Anxietatea de separare, grija pentru copilul care nu este langa ele, telefoanele, vizitele si programul de spital oricum nu le lasa sa se odihneasca.

In primele zile oricum nou nascutii oricum dorm foarte mult, iar somnul lor este cu atat mai bun cu cat ei se alimenteaza mai bine…asa ca ofera mamelor posibilitatea sa se odihneasca stand impreuna in camera.

Un alt avantaj pentru mame este faptul ca ele pot depista si satisface nevoile copilului sub indrumarea permanenta a personalului nostru foarte bine calificat de pe sectia de neonatologie care le ofera sprijin tinerelor mame in toate aspectele ce privesc ingrijirea copilului nou nascut in asa fel incat ele sa fie pe deplin pregatite pentru intoarcerea acasa.

Read More

Endometrioza – ucigasul silentios

Endometrioza – ucigasul silentios / Endometrioza, flagelul secolului XXI in ginecologie

De ce este necesar sa vorbim despre endometrioza? Raspunsul este simplu…vrem sa tragem un semnal de alarma in ceea ce priveste gravitatea si consecintele acestei boli, subdiagnosticate la noi.

Read More

Cand viata e o lupta inca din prima clipa

Putina lume stie ca viata unui copil nascut prematur, inca din primele clipe este ca si “mersul pe sarma fara plasa de siguranta”, iar o armata de oameni, inzestrati cu daruire si cea mai moderna tehnologie, incearca sa compenseze ceea ce natura ar fi facut cu usurinta in burtica mamei.

Read More
Medici de garda noiembrie 2017