11- 13 saptamani Screeningul de trimestru 1

IMG_20141212_2_1 copy
Este o investigatie esentiala in urmarirea unei sarcini care urmareste un algoritm stiintific foarte strict elaborat de Fetal Medicine Foundation. Aceasta examinare  se efectueaza strict intre 11 saptamani si 13 saptamani plus 6 zile. Obisnuit se realizeaza prin ecografie transabdominala, doar in putine cazuri este nevoie de ecografie transvaginala.

Scopul ecografiei la 11- 13 saptamani

Stabilirea cat mai exacta a varstei sarcinii

Estimarea riscului pentru sindromul Down si pentru alte anomalii cromozomiale (sindrom Patau, Edwards)

Fiecarei gravide i se va calcula un risc individual pentru sarcina prezenta luand in considerare mai multi parametri. Acestia sunt: varsta actuala a viitoarei mame, valorile determinate in sangele mamei a doua proteine – PAPP-A si Beta hCG liber (cunoscut si ca “dublu test”), frecventa cardiaca fetala (FHR) si niste elemente ecografice fetale.
Viitorii parinti vor primii interpretarea rezultatului si vor fi sfatuiti in privinta necesitatii unor investigatii suplimentare.

Diagnosticul sarcinii multiple

Acestea reprezinta aproximativ 2% din sarcinile obtinute natural si 10% dintre cele obtinute dupa metode de reproducere umana asistata. Sarcina multipla fiind considerata o sarcina cu risc impune o supraveghere speciala a sarcinii.

Diagnosticul anomalilor fetale ( EPAS = early pregnancy anomaly scan )

Depistarea precoce a anomaliilor fetale majore, permite consilierea corecta a viitorilor parinti si decizia informata a acestora privind monitorizarea ulterioara a sarcinii. La aceasta varsta de sarcina (12-14 saptamani) sunt o serie de anomalii fetale majore care pot fi depistate in proportie de 100% (anencefalia, encefalocel, exomphalos, gastroschizis, absenta unor membre, holoprosencefalia alobara etc) sau multe altele care pot fi suspicionate si apoi confirmate sau infirmate in consultatiile ulterioare. Din acest motiv, screeningul ecografic precoce al anomaliilor fetale (EPAS) nu exclude screeningul malformativ de la 20 de saptamani.

Diagnosticul unei sarcini oprite in evolutie. Din pacate la aceasta varsta de sarcina, aproximativ 2% dintre femeile gravide pot avea o sarcina oprita in evolutie – chiar cu citeva saptamani in urma, fara a prezenta nici un alt semn sau simptom de ingrijorare. In aceasta situatie cuplul va primi explicatii despre cauzele avortului spontan si vor fi sfatuiti, daca e cazul, sa efectueze o serie de investigatii specifice.

In concluzie screeningul prim trimestru ( nuchal scan ), in conditiile in care sunt respectate criteriile de calitate atat pentru ecografie cat si pentru determinarile biologice, are o rata de detectie pentru sindromul Down de peste 90%, rezultate fals pozitive de 3-4%. In cazul unui risc intermediar, recomandam NIPT ( non invasive prenatal testing ) cu o rata de detectie de 99% si rezultate fals pozitive de 0.1%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Medici de garda noiembrie 2017